Kompostowanie w workach foliowych. Jak zrobić kompost w workach?

2021-10-29 7:52

O potrzebie kompostowania raczej nie trzeba nikogo przekonywać. Najpopularniejsze metody to używanie kompostownika i usypywanie pryzm z materii organicznej. Tymczasem kompost można pozyskiwać także przez produkcję w workach foliowych. Jakie zalety i wady ma takie rozwiązanie? Jak zrobić kompost w workach?

Kompost w workach
Autor: GettyImages Do worków można wrzucać różne odpadki organiczne, choć najczęściej kompost pozyskuje się z trawy oraz liści

Dlaczego warto kompostować w workach foliowych?

Zasady kompostowania w workach foliowych są podobne do zasad obowiązujących w przypadku innych metod. W przypadku pojemników o mniejszej pojemności łatwiej uzyskać wysoką temperaturę i przyspieszyć kompostowanie. Taki sposób „przerabiania” niepotrzebnej materii organicznej ma wiele korzyści.

Zalety produkcji kompostu w workach foliowych:

  • Powtórne wykorzystanie niepotrzebnych opakowań i worków foliowych, np. po nawozach. Jest to zgodne z duchem Zero Waste. Oczywiście przy zwiększonej produkcji może być potrzebny zakup materiału, np. worków na śmieci 60-litrowych, wtedy ekologiczny aspekt "odpada", ale roślinom wciąż zapewnia się bezpieczny nawóz naturalny.
  • Pozbycie się niepotrzebnego materiału organicznego, pozostającego po koszeniu trawy, cięciu roślin i innych zabiegach pielęgnacyjnych.
  • Możliwość wytworzenia cennego nawozu organicznego lub ściółki po bardzo niskiej cenie (lub bez kosztów, ale potrwa to dłużej).
  • Możliwość stworzenia kompostu nawet w warunkach małej przestrzeni, np. na balkonie.
  • Zachowanie względnego porządku podczas produkcji nawozu organicznego.
  • Ograniczenie konieczności utylizacji liści (za ich spalanie można dostać mandat!).

Suche liście zgrabione jesienią: czy mogą służyć jako nawóz? >>>

Jak zrobić kompost w workach?

  • Potrzebne materiały

Do przygotowania kompostu w workach potrzebne są:

  • worki foliowe – dowolna ilość,
  • materiał do zawiązywania, np. sznurek, 
  • resztki organiczne.

W przypadku produkcji na balkonie czy tarasie warto podłożyć materiał, który ograniczy zabrudzenia w przypadku pęknięcia worka.

  • Co kompostować w workach foliowych

Do worków można wrzucać różnorodne odpadki organiczne. Najczęściej kompost pozyskuje się z trawy oraz liści (z uwagi, że tego materiału jest zwykle najwięcej). Trzeba przy tym unikać grubych liści o dużej ilości garbników (np. dębowych) oraz takich, które spowalniają produkcję nawozu (np. z orzecha włoskiego). Dodatkowo warto umieścić niezdrewniałe pędy i przekwitnięte kwiatostany. Ponadto wartościowe są resztki kuchenne, np. obierki po ziemniakach, resztki warzyw, fusy po kawie i herbacie. Z owocami należy uważać, gdyż ich użycie może wiązać się z pojawieniem insektów, np. muszek owocówek. Korzystne jest rozdrobnienie materiału (o ile jest to możliwe).

  • Jak kompostować w workach foliowych

Worki foliowe wypełnia się odpadkami organicznymi, polewa się je wodą, a worek zawiązuje w taki sposób, by odwiązanie nie stanowiło problemu. W workach można wykonać niewielkie otwory, by zwiększyć dostępność powietrza.

Przeczytaj też: Bokashi, czyli domowe kompostowanie odpadów. Kompostownik w mieszkaniu >>>

Jak przyspieszyć kompostowanie w workach foliowych

Produkcja kompostu w workach foliowych trwa od kilku miesięcy do roku. Zależy to od użytych materiałów, a także innych czynników (temperatura, wilgotność). Kompostowanie można przyspieszyć wstrząsając raz w tygodniu workami i odwracając je. Jednocześnie dzięki temu pryzmy w workach przerabiają się bardziej równomiernie.

Sporadycznie worki trzeba nawadniać. Materiał organiczny nie może wyschnąć, gdyż zatrzyma to proces produkcji podłoża. Nie może być też mokry, gdyż liście czy inne materiały po prostu spleśnieją. Kluczem jest umiarkowana wilgotność (na dnie worka warto wykonać kilka otworów dla odpływu nadmiaru wody).

Dodatkowo czas produkcji kompostu w workach foliowych można skrócić przez:

  • stosowanie bioaktywatorów – w sklepach można znaleźć różnorodne produkty o takim zastosowaniu. Zawierają m.in. mikroorganizmy;
  • polewanie zawartości worków gnojówkami z roślin;
  • dodawanie do worków odrobiny przefermentowanego kompostu lub żyznej ziemi (która przyśpiesza namnażanie mikroorganizmów i przerabianie nieprzefermentowanych resztek);
  • dodawanie nawozów, np. mączki bazaltowej;
  • zaszczepienie drożdży piekarskich (np. przeterminowanych);
  • dodanie grzybni do rozkładu pni i kompostowania, np. zawierające Peniophora gigantea.

Wiele wymienionych powyżej dodatków, w tym nawozy i gnojówki nie tylko przyspiesza produkcję kompostu, ale także pozytywnie wpływa na jego skład. Dzięki temu nawóz jest bardziej wartościowy. Przykładowo: nawozy z liści czy skoszonej trawy są zbyt jednorodne i można stosować je co najwyżej jako dodatek do podłoża lub jako ściółkę.

Jak przygotować kompost?
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.