Rak bakteryjny pomidora - objawy i zwalczanie
Rak bakteryjny pomidora to jedna z najgroźniejszych chorób tego warzywa. Dowiedz się, jakie są objawy raka bakteryjnego pomidora i jak go zwalczać. Zwalczanie naturalne i chemiczne raka bakteryjnego pomidora.
Rak bateryjny pomidora to choroba pomidorów wywoływana przez bakterię Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis.
Rak bakteryjny pomidora - objawy i szkodliwość
Rak bakteryjny pomidora występuje we wszystkich fazach rozwoju rośliny na liściach, łodygach i owocach. Porażone rośliny charakteryzuje wolniejszy wzrost, czasami ulegają karłowaceniu bez możliwości plonowania. Choroba może wystąpić w formie utajonej, a widoczne objawy to zwijanie się i zasychanie liści z czasem pojawiają się żółtobrunatne plamy i roślina więdnie. Lokalnie pojawiają się na liściach jasne milimetrowe plamki z czasem powiększają się i zapadają. Jednak rozpoznanie wizualne bywa mylne ponieważ te objawy występują również przy innych chorobach. Porażone siewki najczęściej zamierają. Na owocach tworzy się efekt ptasich oczek - ciemne punkty z jasną obwódką. Również zmniejszone jest przyleganie szypułki do pomidora. Charakterystyczne przy wczesnym porażeniu jest brak tworzenia nasion. Porażenie nie wpływa na smak i owoce mogą być wykorzystywane w przetwórstwie, ale nie mniej nie przedstawiają wartości handlowej co powoduje straty ekonomiczne.
Rak bakteryjny pomidora - jakie rośliny atakuje
Rak bakteryjny pomidora poraża krzewy pomidorów w uprawie polowej i szklarniowej.
Rak bakteryjny pomidora - pochodzenie choroby i cykl rozwojowy
Zakażone nasiona są źródłem pierwotnego zakażenia. Patogen może przetrwać do 18 miesięcy (nawet do 3 lat) w resztkach roślinnych w wilgotnej glebie, natomiast w suchym podłożu do 8 miesięcy. Na konstrukcji szklarni bakteria przeżywa około 3 miesiące. Początkowe objawy choroby pomidorów pojawiają się przed dojrzewaniem owoców. Na jej szybszy wzrost ma wpływ wysoka temperatura ( 25-28 st. C). Patogen wnika do tkanek roślinnych przez zranienie. Prace pielęgnacyjne (usuwanie bocznych pędów, przerzedzanie owoców) przyczyniają się do rozprzestrzeniania choroby i występowania infekcji wtórnych. Również pyłek przenoszony przez wiatr zwiększ występowanie infekcji. Choroba pomidorów przez dłuższy czas może rozwijać się bezobjawowo.
Rak bakteryjny pomidora - zwalczanie chemiczne
Należy stosować oprysk na bazie preparatów miedziowych lub środki zawierające ekstrakt grejpfruta, co ogranicza infekcje wtórne. Szklarnię i wszystkie elementy wnętrza po zakończonej uprawie pomidorów zaatakowanych przez chorobę odkazić jednym z dezynfektantów o działaniu bakteriobójczym (podchloryn sodu).
Rak bakteryjny pomidora - zwalczanie naturalne
Rak bakteryjny pomidora w Polsce podlega kwarantannie. Porażone rośliny trzeba usunąć i spalić. Opadłe owoce zbierać. Usuwając liście i pędy pomidorów należy je odłamywać nie używać noża. Należy utrzymywać niską wilgotność powietrza. Jeżeli choroba pomidorów wystąpiła w gospodarstwie to najlepiej przez następne trzy lata nie uprawiać pomidorów.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Pomidory to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w ogrodach przydomowych i na działkach