Jak prawidłowo ostrzyć łańcuch tnący w pilarce łańcuchowej?
Wydajność cięcia pilarki łańcuchowej zależy nie tylko od mocy silnika, ale także od stanu zestawu tnącego. Ostra, prawidłowo konserwowana piła łańcuchowa znacząco ułatwia pracę i wydłuża trwałość całego zestawu tnącego składającego się z piły łańcuchowej, prowadnicy i koła napędowego.
Podczas prac konserwacyjnych należy pamiętać o noszeniu rękawic ochronnych, które zabezpieczą dłonie przed skaleczeniem o ostre zęby tnące.
Kiedy należy naostrzyć łańcuch tnący?
Nawet najlepszy łańcuch tnący z czasem się stępi. Łańcuch tnący należy ostrzyć wówczas, gdy wystąpi jeden z poniższych objawów:
- łańcuch nie wcina się w drewno, a cięcie wymaga dociskania pilarki,
- podczas cięcia, zamiast grubych, wyrzucane są cienkie wióry,
- w rzazie pojawia się dym,
- łańcuch „terkocze” i „podskakuje” podczas cięcia. Należy sprawdzić odstępy ogranicznika zagłębiania.
Autor: STIHL
Podstawy prawidłowego ostrzenia łańcucha
- w zależności od podziałki łańcucha należy dobrać średnicę pilnika okrągłego,
- przed rozpoczęciem ostrzenia należy zaznaczyć np. mazakiem ząb tnący od którego rozpoczynamy ostrzenie,
- należy naostrzyć wszystkie zęby tnące po tej stronie, na taką samą długość, po czym odwrócić pilarkę i naostrzyć zęby po drugiej stronie,
- wszystkie żeby tnące należy naostrzyć na długość zęba odniesienia,
- podczas ostrzenia pilnik musi być zawsze prowadzony pod kątem 90o do powierzchni prowadnicy
- łańcuchy STIHL standardowo ostrzy się pod kątem 30o – równolegle do znacznika serwisowego kąta ostrzenia,
- pilnik należy prowadzić w taki sposób, aby ¼ średnicy pilnika wystawała ponad górną połać zęba tnącego.
Dodatkowe przydatne narzędzia do ostrzenia
- prowadnik pilnika – zapewnia utrzymanie prawidłowej pozycji pilnika podczas ostrzenia. Prowadnik pilnika należy dobrać odpowiednio do podziałki łańcucha.
- prowadnik typu dwa w jednym – umożliwia jednoczesne naostrzenie zębów tnących i skrócenie ograniczników zagłębiania.
Polecany artykuł: