Jakie wady i zalety mają gotowe zaprawy do murowania ścian?
Zaprawa murarska do murowania ścian zewnętrznych, to tak samo ważny składnik ścian jak cegły, pustaki czy bloczki. Musi być odpowiednio dobrana, by razem z nimi chronić ściany przed wychładzaniem i przenosić obciążenia z wyższych części domu. Dowiedz się, dlaczego do murowania warto stosować gotową zaprawę oraz czy posiada jakieś wady.
Zaprawy do murowania ścian zewnętrznych
Ściany zewnętrzne – w domu jednorodzinnym zwykle są one ścianami nośnymi – muszą stanowić barierę dla czynników atmosferycznych i uciekającego z domu ciepła, a jednocześnie być wystarczająco wytrzymałe, by przenosić obciążenia z górnych partii budynku. Jednak aby tak było, cegły, bloczki czy pustaki tworzące wszystkie mury domu trzeba połączyć trwale zaprawą murarską o odpowiednich parametrach. Dotyczy to również murowanych ścian fundamentowych i piwnicznych – użyte do ich wznoszenia zaprawy murarskie powinny być wytrzymałe i odporne na wilgoć. Każdą zaprawę do murowania i sposób jej ułożenia – na grubą czy na cienką spoinę – należy zatem dobrać do rodzaju ściany i materiału, który będzie spajała.
Wady i zalety gotowych zapraw murarskich
Niektóre zaprawy murarskie można samemu zrobić na budowie według starej, niezmiennej od lat receptury, o wiele wygodniej jest jednak kupić zaprawę gotową w postaci suchej mieszanki, którą wystarczy wymieszać z wodą. Wadą gotowych zapraw jest wyższa cena, zaletą – optymalne proporcje składników, a także różne domieszki poprawiające właściwości zapraw, np. umożliwiające murowanie ścian przy ujemnej temperaturze. Część zapraw gotowych ma też więcej wyspecjalizowanych zastosowań niż zwykłe robione na budowie – np. nadają się do murowania z klinkieru lub z elementów wymagających łączenia na cienką spoinę.
Autor: XELLA/YTONG
Jedną z zalet gotowych zapraw murarskich jest łatwość przygotowania. Mieszankę wystarczy rozrobić z wodą – używając wiertarki z mieszadłem lub betoniarki
Zaprawy tradycyjne i specjalne
Proporcje poszczególnych składników gotowych zapraw murarskich są starannie dobrane w fabryce. Do inwestorów zaprawy trafiają zapakowane najczęściej w worki 20 lub 25 kg, w postaci suchej mieszanki, którą należy wymieszać z wodą w proporcjach podanych przez producenta. Wśród zapraw do murowania na grube spoiny wyróżnia się zaprawy tradycyjne:
- zaprawy cementowe
- zaprawy cementowo-wapienne,
oraz zaprawy specjalne:
- zaprawy ciepłochronne,
- zaprawy szybkowiążące,
- zaprawy do klinkieru.
Przed przystąpieniem do murowania należy wiedzieć, jakie ściany zewnętrzne i jak muruje się każdą z zapraw. W czasie murowania trzeba przestrzegać zasad poprawnego wiązania bloczków, pustaków i cegieł. Warto pamiętać, że murując z elementów łączonych na wpust i wypust można zmniejszyć zużycie zaprawy.
Jak dbać o jakość zaprawy?
Mimo że gotowe zaprawy murarskie przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, to aby ich jakość była taka, jaką zagwarantował producent, należy się z mieszanką odpowiednio obchodzić.
- Sucha zaprawa nie może być zbrylona, powinna się luźno przesypywać. Jeżeli zawartość worka jest twarda, to znak, że nie była odpowiednio składowana, a więc nie nadaje się do użycia. Worki z zaprawą powinny być przechowywane w zadaszonym i przewiewnym miejscu.
- Wchodzący w skład zaprawy cement ma krótki termin przydatności, dlatego nie należy używać mieszanki, której termin ważności upłynął.
- Gotowe zaprawy zawierają optymalną ilość składników i nie należy dodawać do nich niczego poza wodą.