| muratordom.pl » Ogród » Meble, mała architektura » Zestaw idealny: grill murowany i wędzarnia ogrodowa

Zestaw idealny: grill murowany i wędzarnia ogrodowa

Sezon na grillowanie rozpoczął się wraz z majówką. Jeśli jesteś właścicielem domu z działką, idealnym rozwiązaniem może okazać się murowany grill i wędzarnia ogrodowa. Sprawdź, kilka ogólnych zasad, które mogą ci pomóc w ich samodzielnym wykonaniu.

Jak wymurować grill w ogrodzie?

Grille murowane coraz mocniej zyskują na popularności, prześcigając powoli swoje przenośne i często jednoroczne odpowiedniki. Solidne wykonanie sprawi, że grill będzie nam służył wiele lat. Istotną kwestią jest materiał, na jaki się zdecydujemy. Do prac tego typu zaleca się

użycie bloczków betonowych, cegieł klinkierowych lub kamienia naturalnego. Przy wyborze warto pamiętać, że grill, poza swoim podstawowym przeznaczeniem, może pełnić funkcję dekoracyjną w ogrodzie.

Kiedy uda się już zmierzyć z wyborem materiału i miejsca w ogrodzie, trzeba przygotować fundament odpowiedniej wielkości. Tu świetnie sprawdzą się bloczki fundamentowe lub wylewka cementowa. Konstrukcję grilla najlepiej jest wznosić z pojedynczych cegieł. Łatwiej wówczas zapanować nad

ogólną bryłą i dopasowaniem takich elementów jak wnęka na węgiel, miejsce na akcesoria do grillowania, blat roboczy, czy komin. Komin, mimo że nie jest koniecznym elementem ogrodowego grilla, często jest budowany ze względów dekoracyjnych czy też praktycznych, jak ochrona przed dymem. Do murowania należy wykorzystać silnie wiążącą zaprawę murarską.

Autor: Andrzej Szandomirski

Grill murowany może z powodzeniem stanowić element dekoracyjny naszego ogrodu.

WARTO WIEDZIEĆ

Ruszt jest częścią grilla, która musi być ruchoma. Umożliwia to czyszczenie oraz regulację wysokości, co ma może mieć wpływ na jakość grillowanych potraw. Przymocowanie rusztu na stałe sprawi, że całość będzie o wiele mniej praktyczna.

Czy wędzarnię można wybudować samodzielnie?

Wędzarnia składa się z miejsca wydzielonego na palenie drewna, czyli paleniska oraz przewodu dymowego, czyli kanału, przez który do komory wędzarniczej przedostaje się dym. Wymiary paleniska muszą być zbliżone do wymiarów komory wędzarniczej, aby możliwe było osiągnięcie temperatury między 60oC a 90oC. Wymaga to odpowiedniej izolacji termicznej i skutecznej wentylacji.
Miejsce pod wędzarnie musi być suche. Jest to spowodowane faktem, iż ziemia mokra kumuluje ciepło, zabierając je tym samym z naszego paleniska. Palenisko nie może być również zbyt duże, gdyż wówczas kontrolowanie temperatury staje się kłopotliwe.

Samodzielna budowa wędzarni jest dużo bardziej skomplikowana, niż budowa grilla. Nie jest to niemożliwe, ale warto wcześniej zasięgnąć porady eksperta.

Autor: Andrzej Szandomirski

Grill połączony z wędzarnią będzie świetnym rozwiązaniem dla miłośników mięsa otulonego dymem.

Wiosenne prace ogrodowe, czyli jak przygotować małą architekturę na sezon

Nadszedł czas robienia porządków na posesji i przygotowanie mebli ogrodowych na nachodzący...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Meble ogrodowe - wiklinowe, rattanowe, drewniane,...

Już od pierwszych dni wiosny wybiegamy myślą do ogrodu. Zobacz, jakie meble ogrodowe proponują w tym roku...

Karmnik i budka lęgowa dla ptaków. Już jesienią...

Karmnik i budka lęgowa dla ptaków pomogą zatroszczyć się o ptaki odwiedzające nasz ogród. Już...

Budowa altany ogrodowej krok po kroku. Mamy dla...

Altana ogrodowa to wyjątkowe miejsce, w którym latem rozkwita życie towarzyskie. Jej budowa nie jest...

Jak zabezpieczyć drewno w ogrodzie? Malowanie...

Drewniane elementy w ogrodzie narażone są na intensywne promieniowanie UV oraz na silne opady deszczu....

Grill w ogrodzie. Dlaczego warto wybrać grill...

Grille gazowe zdobywają coraz większą popularność wśród miłośników grillowania. Jakie zalety ma...

Pergole ogrodowe - mała architektura, która...

Pergole ogrodowe to charakterystyczny element małej architektury ogrodowej, który zapewnia osobom...