| muratordom.pl » Kuchnia » Projekty i aranżacje » Jasno przy pracy - gdzie umieścić oświetlenie w kuchni?

Jasno przy pracy - gdzie umieścić oświetlenie w kuchni?

Pod względem oświetlenia kuchnia jest bardzo wymagająca – w każdej jej części musi być widno. Dlatego w kuchni stosuje się zarówno oświetlenie ogólne - nad stołem, na środku pomieszczenia, jak i światło miejscowe, nad kuchennym blatem, używane podczas gotowania. Zobacz, jak powinno wyglądać prawidłowe oświetlenie kuchni.

W kuchni, jak w każdym innym pomieszczeniu, konieczne jest oświetlenie ogólne, równomiernie oświetlające całe wnętrze. Potrzebujemy go do orientacji i przy tak prozaicznych czynnościach jak sprzątanie. Światło nie musi być bardzo jasne. Zwykle stosuje się oprawy sufitowe dające światło rozproszone albo odbite. Dobrze, aby można je było włączyć przy wejściu.

Zawieszone na linkach i szynach halogeny rozmieszczone w kilku miejscach sufitu zastąpią tradycyjne formy oświetlenia ogólnego, pod warunkiem że będą umieszczone w oprawach rozpraszających światło. Zamontowane w podwieszanym suficie oprawy sufitowe mogą zastąpić żyrandol, ale ich liczba i rozmieszczenie wymagają dokładnego zaprojektowania. Możliwość regulacji kąta padania światła pozwala je dostosować do różnych celów. Do takich opraw można dobrać filtry rozpraszające światło.

W kuchni niezbędne jest też oświetlenie miejscowe nazywane także kierunkowym, oświetlające miejsce, w którym wykonujemy jakieś czynności. Musi być ono jasne, ale nie oślepiające. Zwykle wybiera się oprawy, które dają światło skupione bezpośrednie i takie, dzięki którym można regulować jego kąt padania.

 Czego uniknąć, oświetlając kuchnię

  • Do oświetlenia ogólnego – lampy wiszącej z kloszem z materiału nieprzepuszczającego światła. Da ona światło bezpośrednie, ale o ograniczonym zasięgu.
  • Do oświetlenia części roboczej – lamp zawieszanych bezpośrednio nad głową osoby stojącej przy blacie; na blat będzie wtedy padał mocny, przeszkadzający w pracy cień.
  • Do oświetlenia blatu – halogenów zamontowanych w suficie nad górnymi szafkami. Szafki będą rzucały cień na blat.
  • Opraw kolorowych, które mogą wpływać na zmianę kolorów produktów spożywczych; eksperymenty mogą nas pozbawić apetytu

W co oprawić źródła światła

Wieczorem kuchnia jest naszym warsztatem pracy, nierzadko tam właśnie jemy kolację i przesiadujemy długie godziny z przyjaciółmi. Musi więc w niej być jasno, a zarazem nastrojowo. Na jakość i siłę światła ma wpływ kształt, tworzywo i kolor opraw. Wybierając je, pamiętajmy o kilku zasadach:

  • jeżeli chcemy uzyskać światło bezpośrednie skierowane na określoną powierzchnię, powinniśmy wybrać oprawy z kloszami z nieprzezroczystych materiałów. Uniemożliwiają one rozchodzenie się i rozpraszanie światła. Można też do innych opraw zastosować żarówki z odbłyśnikami skupiającymi źródła światła. Światło bezpośrednie skierowane jest ostre. Przyczynia się do powstawania kontrastów światła i cienia;
  • jeśli chcemy uzyskać światło bezpośrednie rozproszone, powinniśmy wybierać oprawy z otwartymi kloszami, ale z materiałów przepuszczających światło, a także żarówki mleczne lub matowe;
  • światło pośrednie odbite uzyskamy, zawieszając lampy z kloszami kierującymi światło na sufit lub ścianę. Światło odbite jest miękkie, delikatne, a jednocześnie nie daje ostrych cieni. Jest jednak słabsze niż bezpośrednie.

Dołącz do nas i bądź na bieżąco

Źródła światła

Tradycyjne żarówki dają ciepłe żółtawe światło, którego intensywność zależy od liczby watów. To najpopularniejsze źródło światła, głównie ze względu na niską cenę. Zaletą tych żarówek jest rozmaitość kształtów i kolorów, dzięki czemu można je dopasować do różnego rodzaju lamp. Ich światło nie jest mocne, nie można też określić kąta jego padania, dlatego najczęściej wykorzystuje się je jako źródło oświetlenia ogólnego i nastrojowego. Ze względu na ograniczoną żywotność (ok. 1000 godzin) nie poleca się ich do miejsc, w których światło musi się długo palić.

Halogeny dają światło jasne i mocne o większym natężeniu niż tradycyjne żarówki tej samej mocy (70% więcej). Działają dwa razy dłużej od nich, przez cały czas świecąc identycznie. Nie zmieniają kolorów, a kąt padania światła można precyzyjnie określić. Stosuje się je do oświetlenia ogólnego, a także miejscowego i punktowego. Mogą być wysoko – (230 V) i niskonapięciowe (12 i 24 V). Te ostatnie wymagają transformatora, który obniży napięcie dopływającego do niego prądu. Niskonapięciowe halogeny wyposażone są w odbłyśnik, który odbija promienie światła, kierując je w jeden punkt. Wadą żarówek halogenowych jest to, że wytwarzają dużo ciepła, co powoduje, że trzeba zachować ściśle określoną przez producenta odległość od oświetlanego przedmiotu. Nie wolno ich dotykać gołymi rękami, gdyż można zniszczyć powłokę ochronną.

Lampy wyładowcze. To lampy fluorescencyjne (świetlówki), rtęciowe, sodowe i metahalogenkowe. Nie nagrzewają się i nie wydzielają zbyt dużo ciepła. Zapalają się prawie od razu i dają równomierne światło – ciepłe lub zimne. Miniaturowe świetlówki stosuje się jako oświetlenie miejscowe (np. pod szafkami kuchennymi).

Świetlówki kompaktowe. W zalezności od tego, jakie pasmo światła jest przenoszone przez gaz wewnątrz, świetlówki mogą emitować światło ciepłe lub zimne. Wytwarzają światło jasne, podobne do dziennego i dobrze oddające kolory. Zużywają o 80% energii mniej od zwykłych żarówek – świecą 10 000-20 000 godzin. Nadają się do długotrwałego oświetlania pomieszczeń. Dają światło zimne, dlatego nie stosuje się ich do oświetlenia nastrojowego.

Światło robocze

  • Wszystkie miejsca pracy – blat roboczy, kuchenkę, zlewozmywak – oświetlamy światłem skupionym. Ważne jest, by było jasne – łatwiej się pracuje, gdy wszystko widać.
  • Pod górnymi szafkami można zamontować świetlówki liniowe (moc 8-15 W) zapewniające równomierne oświetlenie blatu. Można kupić pojedyncze świetlówki w oprawach lub przeznaczone do łączenia w systemy. Podobny efekt dają świecące na całej powierzchni żarówki rurkowe. Popularne są również oprawy halogenowe z żarówkami o mocy 20 W i kącie padania światła 30°, które montuje się do spodu szafek albo umieszcza w otworach w nich wyciętych.
  • Pojedyncze oprawy rozmieszcza się zwykle co 40-60 cm. Dostępne są też oprawy w panelach.
  • Na górnych szafkach można zamontować reflektorki halogenowe na wysięgnikach. Jeśli umieścimy je nie rzadziej niż co 60-70 cm, oświetlą równomiernie powierzchnię blatu. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że pracując przy blacie, będziemy mieli oświetlone plecy. Ten rodzaj oświetlenia nadaje się więc do tworzenia nastroju, a nie pracy w kuchni.
  • W miejscach, w których nie ma wiszących szafek, można zamontować oprawy świetlówkowe albo specjalne kinkiety kierujące światło do dołu, zawieszane około 80 cm nad blatem. W suficie podwieszanym lub w listwie nad szafkami górnymi można zamontować oprawy halogenowe. Te, które umieszcza się w listwie meblowej (o mocy 20 W), dają światło o ograniczonym zasięgu, ale dobrze oświetlają wybrane miejsce.
  • Żarówki o mocy 50 W, które można zamontować tylko w suficie podwieszanym, dadzą szerszy strumień światła.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Wystrój kuchni połaczonej z salonem. W roli...

Nie macie pomysłu, jak urządzić salon? Zobaczcie wystrój kuchni połaczonej z salonem. To, co przykuwa...

WZORY UMÓW na prace budowlano-remontowe + rady...

Pobierz gotowe wzory umów do wypełnienia – mamy dla Ciebie 6 różnych umów,...

Cegła w kuchni. 10 pomysłów na wykończenie ściany...

Cegła sprawdzi się w aranżacji każdego wnętrza. Z powodzeniem można wykończyć nią ściany w kuchni urządzonej...

Kuchnia bez wad - ARTYKUŁ DO POBRANIA

Sztywny układ funkcjonalny sprawia, że kuchnia jest miejscem, w którym przeróbki i...

Remont kuchni - Jak się przygotować? Ile to...

Remont kuchni to nie lada wyzwanie. Potrzeby jest dobry projekt, sprawdzony fachowiec i odpowiednie...