| muratordom.pl » Kuchnia » Naczynia kuchenne » Jak się pozbyć kamienia?

Jak się pozbyć kamienia?

Nowo zakupionym czajnikiem, ekspresem do kawy czy pralką nie nacieszymy się długo, jeśli nie zadbamy o regularne usuwanie kamienia, osadzającego się podczas używania tych urządzeń.

Aby jak najdłużej korzystać z domowych, często drogich urządzeń, trzeba w miarę gromadzenia się osadu używać odkamieniaczy przeznaczonych specjalnie do urządzeń gospodarstwa domowego. Dostępne w sklepach preparaty mają postać proszku lub płynu. Są bezpieczne w użyciu i łatwo się nimi posługiwać.

Autor: Krzysztof Zasuwik

Jak usuwać kamień

Przed zastosowaniem odkamieniacza musimy dokładnie przeczytać informacje znajdujące się na opakowaniu. Producent zaleca wykonanie odpowiednio stężonego roztworu, podając przepis na opakowaniu. Zazwyczaj jest to 100 g preparatu na 1 l wody.

  • Pralki automatyczne i  zmywarki. Chcąc oczyścić te urządzenia przygotowujemy roztwór zgodnie z zaleceniem na opakowaniu i uruchamiamy taki cykl prania lub zmywania, jaki zaleca w załączonej instrukcji producent urządzenia.
  • Czajnik. Czyszczone urządzenie zalewamy roztworem, który po ok. 30 minutach wylewamy. Następnie kilkakrotnie przepłukujemy je czystą wodą.
  • Ekspres do kawy. O ile w czajniku (także elektrycznym) łatwo zauważyć powstały osad, o tyle ekspres do kawy ma taką konstrukcję, że kamienny osad jest niewidoczny. Mimo to kamień w ekspresach powinniśmy usuwać nie rzadziej niż co 6 miesięcy.
    Postępujemy podobnie jak przy parzeniu kawy. Zaczynamy od przygotowania roztworu (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), który wlewamy do pojemnika na wodę. Po włączeniu urządzenia roztwór przepływa przez część grzejną ekspresu i zbiera się w podstawionym dzbanku. Płyn wraz z rozpuszczonym osadem kamiennym wylewamy, a następnie urządzenie przepłukujemy czystą wodą, w ten sam sposób (robimy to przynajmniej dwa razy).
  • Żelazko. Bardziej ostrożni powinniśmy być przy odkamienianiu żelazka. Jeśli nasze żelazko jest wyposażone w funkcję automatycznego samooczyszczania, co dwa tygodnie powinniśmy jej użyć (do konserwacji tego typu żelazek nie powinniśmy stosować ani gotowych odkamieniaczy, ani octu).
    Inne żelazka parowe oczyszczamy roztworem odkamieniacza, który wlewamy do zbiorniczka na wodę. Potem ustawiamy przełącznik programatora żelazka na pozycję włączenia pary. Roztwór z rozpuszczonym osadem wypłynie samoistnie. Pamiętajmy, że oczyszczanie żelazka przeprowadzamy tylko wtedy, gdy jest zimne.

Uwaga!

Przy zakupach pamiętajmy, aby nie mylić odkamieniaczy z preparatami przeciwko kamieniowi. Pierwsze usuwają nagromadzony osad, drugie natomiast zapobiegają jego powstawaniu i działają na wodę zmiękczająco.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Wielkanoc na stole. Pomysły, jak udekorować stół...

Biały serwis i taki sam obrus to czasem za mało, żeby pięknie świętować Wielkanoc. Już teraz warto...

Sprawa na ostrzu

Jak pokroić paprykę, jaki nóż wybrać do sera, jak powinno wyglądać ostrze do filetowania ryb?

Praktyczne gadżety do kuchni. Zobacz, jakie...

Poszukujesz gadżetów do kuchni, które usprawnią i umilą przygotowywanie posiłków? Oto...

Święta na stole, czyli jak stworzyć niezwykłą...

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez pięknie udekorowanego stołu. Jak wyczarować oryginalne nakrycia,...

Pomysły na wielkanocny stół [INSPIRACJE]

Świąteczne śniadanie powinno mieć odpowiednią oprawę, aby wprowadzać w radosny klimat Wielkanocy. Na stole...

Solidne żeliwo w kuchni

Patelnia patelni nie równa. Jedne są bardziej praktyczne, inne mniej. Żeliwne należą do tych...