| muratordom.pl » Kuchnia » AGD do kuchni » Indukcyjne płyty ceramiczne

Indukcyjne płyty ceramiczne

W płytach indukcyjnych energia elektryczna jest odpowiednio przetwarzana, w wyniku czego ciepło wytwarzane jest bezpośrednio na dnie naczynia.

Autor: Mastercook

Indukcyjna płyta ceramiczna wizualnie nie różni się od innych płyt ceramicznych. Różnica polega na sposobie grzania. Ciepło wytwarzane jest dzięki wykorzystaniu zjawiska indukcji elektromagnetycznej.

W tego typu płytach energia elektryczna jest odpowiednio przetwarzana, w wyniku czego ciepło jest wytwarzane bezpośrednio na dnie naczynia. Wygląda to inaczej niż w przypadku pól grzejnych w płytach ceramicznych. Tam energia dociera do grzałki, grzałka ogrzewa pole, a pole – garnek. W płytach indukcyjnych ciepło wytwarzane jest bez grzałki i bez pośrednictwa płyty. Nagrzewanie się płyty jest wynikiem wtórnego przekazywania ciepła z naczynia do płyty.

Zaletą tych płyt jest przede wszystkim oszczędność energii (w porównaniu ze standardowymi płytami ceramicznymi do 25%), skrócony czas gotowania (do 30%).  Cena (około 40% wyższa od ceny standardowych płyt ceramicznych) odzwierciedla nowatorskie rozwiązania zastosowane w tych urządzeniach.

Do płyt indukcyjnych należy używać specjalnych naczyń (z metali ferromagnetycznych, czyli takich, które przyciągają magnes). Nie można stosować naczyń z aluminium, ze szkła czy stali szlachetnej. Teoretycznie do gotowania na płycie indukcyjnej dozwolone jest używanie naczyń emaliowanych, ale tylko takich, których wkład wykonany jest z metalu ferromagnetycznego. Jednak nie wszyscy producenci płyt indukcyjnych zalecają takie rozwiązania.

Dołącz do nas i bądź na bieżąco

Przeczytaj dodatkowo:
Zdrowe odżywianie. Blender w roli głównej

Zdrowa kuchnia to dziś priorytet. Urządzenie kuchenne takie, jak blender pomoże Ci stworzyć świeże koktajle...

Sprawna i cicha wentylacja mechaniczna w kuchni....

Czy mieliście kiedyś dosyć hałasu, jaki wytwarza wasz okap kuchenny? Dowiedz się, jak w prosty sposób...

Kuchenne AGD, dzięki któremu zaoszczędzisz na...

We współczesnym domu kuchnia jest miejscem, w którym korzystamy z największej liczby AGD. Oprócz lodówki,...

Jak oszczędzać wodę? Dobre sposoby na...

Oszczędzać wodę warto nie tylko z powodów ekologii - rachunki za wodę to poważna pozycja w...

Zmywarka czy mycie ręczne? Kiedy zużywasz więcej...

Czy bardziej ekonomiczne jest mycie naczyń w zmywarce, czy tradycyjne mycie ręczne? Kiedy zużywa się więcej...