Przechowywanie przetworów - jak powinna wyglądać spiżarnia?

2011-09-30 18:49
Spiżarnia w domu
Autor: Krzysztof Zasuwik Przechowywanie przetworów i dodatkowych zapasów to podstawowe zadanie spiżarni

Spiżarnia przestała dawno być fanaberią osób posiadających ogromne domy. Dzisiaj miejsce do przechowywania przetworów - ale również zapasów lub dodatkowych zakupów - można urządzić właściwie w każdym domu i dużym mieszkaniu. Oto jakie warunki trzeba spełnić, żeby mieć domową spiżarnię.

Nasze babcie przechowywały w spiżarniach głównie przetwory domowe w słoikach. Dzisiaj zaś, kiedy robimy zakupy w hipermarketach na zapras, spiżarnia przyda nam się również do magazynowania dodatkowych produktów. Świetnie sprawdzi się jako miejsce, gdzie możemy przechowywać na przykład zgrzewki wody, kartony z sokami, przyprawy, makaron a nawet mąkę. Równocześnie możemy wydzielić sobie specjalną przestrzeń, gdzie leżakowało będzie wino - bądź kupne, bądź własnej produkcji. Ponadto spiżarnia będzie idealnym pomieszczeniem do składowania sprzętów gospodarstwa domowego, z których korzystamy tylko raz na jakiś czas, typu sokowirówka, stolnica, maszynka do mięsa czy frytkownica. Dzięki temu łatwiej jest utrzymać porządek w kuchni.

Spiżarnia w domu - gdzie urządzić?

Dodatkowe pomieszczenie gospodarcze pozwala też zrezygnować na przykład z szafek wiszących, a także otworzyć kuchnię na salon w postaci aneksu kuchennego. Aby żywność dobrze się przechowywała, spiżarnia powinna być zaciemniona, sucha i dobrze wentylowana. Powinno też być w niej zimno, optymalna temperatura to 10-15°C. Z tego względu najlepszym miejscem na spiżarnię będzie nieogrzewane pomieszczenie usytuowane w północnej, czyli najchłodniejszej, części domu, przy jego zewnętrznej ścianie. Jest to pomieszczenie gospodarcze, więc nie powinno być zbytnio wyeksponowane. Może mieć nieregularne kształty, miejsce na nią można wygospodarować na przykład we wnęce pod schodami.

Uwzględnij spiżarnię w projekcie domu

Bardzo dobrym momentem na znalezienie idealnego miejsca na spiżarnię jest projektowanie. W niektórych projektach domu architekt od razu przeznacza pewną przestrzeń na różnego rodzaju pomieszczenia gospodarcze. W innym przypadku dobrze jest zastanowić się nad urządzeniem spiżarni w okolicach kuchni, a jednocześnie gdzieś w ciągu komunikacyjnym prowadzącym z garażu (jeśli jest on bezpośrenio połączony z domem). Bardzo często też jest połączona z kuchnią. Oba pomieszczenia mogą rozdzielać drzwi przesuwne chowane w ścianie lub harmonijkowe. Jeśli miejsca jest dużo, można się zdecydować na tradycyjne drzwi otwierane w stronę kuchni. Wygodne wnoszenie zakupów zapewnia także usytuowanie spiżarni niedaleko wejścia do domu, na przykład z dostępem z przedsionka. Często spiżarnia pełni też funkcję łącznika między garażem a resztą domu. Nie jest to jednak rozwiązanie godne polecenia, gdyż z garażu wnosi się do spiżarni brud. Lepiej jest wydzielić przy garażu przedsionek, a z niego przejście do spiżarni.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają