Czyszczenie i odkażanie wody ze studni po powodzi
Po powodzi nie wolno korzystać z wody pobieranej ze studni nie tylko do picia, ale także do pojenia zwierząt, mycia i sprzątania. Zobacz, jak przeprowadzić czyszczenie i odkażanie studni, by woda z niej nie szkodziła zdrowiu.
Studnię zalaną wodami powodziowymi należy uważać za zanieczyszczoną i zainfekowaną zarazkami chorobotwórczymi. Trzeba nie tylko wybrać wodę, oczyścić dno i cembrowinę, zdezynfekować wnętrze, ale też wymienić warstwę złoża piasku zalegającego na dnie studni na czysty żwir.
Studnię kopaną dezynfekuje się, wlewając roztwór wapna chlorowanego lub podchlorynu sodu w odpowiedniej dawce. Głębokie studnie wiercone są mniej narażone na zanieczyszczenie niż kopane czy abisynki. Najczęściej studnie tego typu przepłukuje się przez długotrwałe pompowanie.
Dezynfekcję studni dobrze jest zlecić wyspecjalizowanej ekipie – czasem lepiej poczekać na specjalistów, niż przeprowadzić ją niedokładnie lub w sposób niebezpieczny dla siebie lub bliskich. Jeżeli zdecydujemy się zrobić to własnymi siłami, trzeba zgłosić się do sanepidu po środki do dezynfekcji i instrukcję.
Woda ze studni przed ponownym użyciem musi zostać zbadana pod względem bakteriologicznym i chemicznym. Badają ją sanepid (dla powodzian bezpłatnie) i laboratoria prywatne. Jeżeli wynik badania będzie zadowalający, powtarza się je po dwóch dniach (ze względu na możliwość wtórnego zanieczyszczenia). Jeśli również drugi wynik będzie korzystny, wody można używać do wszystkich celów domowych (ale jeszcze przez pewien czas należy gotować tę przeznaczoną do picia). Jeżeli mimo dezynfekcji badanie wykaże, że woda nadal jest skażona bakteriologicznie, trzeba powtórzyć czyszczenie i dezynfekcję. Jeśli zanieczyszczenie jest silne, można je zmniejszyć przez dłuższe czerpanie i wylewanie wody.
Studnia kopana
Przed przystąpieniem do dezynfekcji trzeba zmierzyć za pomocą tyczki lub ciężarka na sznurku głębokość wody. Na każdy metr głębokości wody odmierzamy ilość środka dezynfekcyjnego według zasad podanych w tabelce. Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję wody, należy:
- oczyścić studnię, wyjmując z niej wszystkie zbędne przedmioty;
- wybrać (odpompować) z niej wodę, wybrać osad z dna;
- do wiadra (10 l) z wodą dodać 2 płaskie łyżeczki wapna chlorowanego i tym płynem wyszorować twardą szczotką cembrowinę, urządzenia do czerpania wody oraz pokrywę studni;
- uszczelnić jej wnętrze, wypełniając ubytki w cembrowinie;
- dno studni wypełnić czystym żwirem grubości co najmniej 10 cm;
- odmierzoną według tabeli ilość wapna chlorowanego dokładnie rozetrzeć w wiadrze z niewielką ilością wody (na papkę podobną do śmietany);
- po ponownym napełnieniu się studni wodą dopełnić wiadro wodą, rozmieszać, po czym całą zawartość wlać do studni;
- wodę w studni zamieszać tyczką lub przez nabieranie wiadrem czerpanym i wlewanie z powrotem;
- po 24 godzinach wybierać wodę aż do zaniku zapachu chloru.
Studnia wiercona
W przypadku studni wierconej wymieszanie roztworu odkażającego nastręcza wiele trudności. W wyjątkowych wypadkach odkaża się ją, wprowadzając roztwór za pomocą specjalnej pompy. Zazwyczaj studnię oczyszcza się przez długotrwałe pompowanie.
Studnia abisyńska
Odkażanie przeprowadza się w następujący sposób:
- 4 g wapna chlorowanego (1 czubata łyżeczka) albo 7 ml podchlorynu sodu (1,5 łyżeczki) rozpuścić w dwóch kubkach wody;
- zdjąć kolumienkę studni, nalać do rury przygotowany roztwór, nałożyć kolumienkę;
- pompować aż do ukazania się wody w wylocie pompy, pozostawić na 24 godziny;
- pompować aż do zaniku zapachu chloru w wodzie.
Po wykonaniu czyszczenia i odkażania studni po 3-5 dniach woda z niej powinna być zbadana laboratoryjnie w celu określenia, czy może być używana do picia i potrzeb gospodarczych.
Źródło: instrukcje wojewódzkich stacji sanitarno-epidemiologicznych. Opracowano na podstawie materiałów Państwowego Zakładu Higieny, konsultant: dr I. Chablo
Czym odkażać wodę?
Średnicastudni [cm] | Ilość na każdy metr głębokości wody | |
---|---|---|
Wapno chlorowane | Podchloryn sodu | |
80 | 1 szklanka (150 g) | 2 szklanki |
90 | 1,25 szklanki (200 g) | 2,5 szklanki |
100 | 1,5 szklanki (250 g) | 3 szklanki |
110 | 1,75 szklanki (300 g) | 3,5 szklanki |
120 | 2,25 szklanki (350 g) | 4,5 szklanki |
Uwaga! Woda z zanieczyszczonej studni może zawierać bakterie bądź wirusy powodujące takie choroby, jak dur brzuszny, żółtaczka zakaźna, czerwonka, biegunka itp. Do picia nadaje się woda ze zdezynfekowanej studni, zagotowana i dwukrotnie sprawdzona w sanepidzie. Przez pierwsze tygodnie od ostatniej pozytywnej kontroli bezpieczniej jest nie pić wody surowej, lecz tylko przegotowaną. O tym, czy można korzystać z wody wodociągowej, poinformuje miejscowy zakład wodociągowy.