Nietypowy dom bliźniak. Dobudowa domu kostki do starego budynku

2014-04-16 15:56
Rozbudowa przez dobudowę
Autor: GRID ARCHITEKCI Stary dom pieczołowicie wyremontowano i powiększono, dobudowując do niego piętrową kostkę

Przedwojenny dom bliźniak i dobudowany do niego minimalistyczny dom kostka tworzą funkcjonalną i interesującą architektonicznie całość. Sprawdź, jak przebiegała dobudowa domu nowego do starego.

Największą bolączką przedwojennego domu była jego niedostateczna powierzchnia użytkowa – każdy z segmentów bliźniaka miał po mniej więcej 99 m2. Układ funkcjonalny obu połówek był podobny i w podobnym stopniu nie satysfakcjonował zamieszkujących je rodzin. Na parterze każdego z segmentów mieściły się nieduża kuchnia i salon, a na poddaszu dwie małe sypialnie oraz łazienka. Wnętrza były słabo doświetlone i pozbawione bezpośredniego połączenia z ogrodem. Poza tym dom wymagał termomodernizacji.

Dobudowa domu pod kontrolą konserwatora zabytków

Ponieważ dom znajduje się w strefie ochrony konserwatorskiej, rozbudowę trzeba było przeprowadzić bez ingerencji w istniejącą bryłę budynku. Wobec tego od strony ogrodu postawiono nową bryłę, którą połączono z bliźniakiem. Jest to dwukondygnacyjna kostka o płaskim dachu oblicowana drewnem egzotycznym i częściowo płytami włóknocementowymi, która stanowi interesujące tło dla bliźniaka. Rozbudowę domu można uznać za udaną dzięki temu, że dodany element kontrastuje ze starym, ale nie konkuruje z nim i nie stara się go zdominować.

Co uległo zmianie

Bliźniak został odnowiony z zachowaniem swoich oryginalnych cech. Wprawdzie sypialnie na piętrze doświetlono oknami połaciowymi, ale dach (podobnie jak poprzednio) obłożono ceramiczną karpiówką. Ściany po ociepleniu otynkowano na biało. Powiększone otwory okienne w ganku to wynik wcześniejszego remontu. Na elewacji kostki oprócz wąskich aluminiowych okien znajdują się duże przeszklenia, które otwierają dom na ogród. Kto jest spragniony bezpośredniego kontaktu z naturą, może wyjść do ogrodu przez nowe drzwi w łączniku między starą a nową częścią domu.

Więcej przestrzeni

Nowa bryła poprawia walory estetyczne i zwiększa metraż każdego z segmentów o 54 m2, pozwala też lepiej rozplanować układ pomieszczeń. Na parterze można było otworzyć kuchnię na strefę dzienną, dawny salon przekształcić w jadalnię, a w dobudowanej części urządzić nowy. Na piętrze w związku z budową łącznika konieczne okazało się zdemontowanie fragmentu konstrukcji dachu, co poprawiło walory użytkowe przestrzeni. W łączniku znalazło się miejsce na pralnię, na górnej kondygnacji kostki zaś mieści się dodatkowa sypialnia z garderobą. Natomiast jedną ze starych sypialni otwarto na stryszek nad kalenicą, dzięki czemu wzbogacono ją o antresolę.

Nowe okna połaciowe
Autor: GRID ARCHITEKCI Ściany domu ocieplono i otynkowano na biało, dach pokryto ceramiczną karpiówką. Nowym elementem są natomiast okna połaciowe
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.