Grill: gazowy, elektryczny czy węglowy? Jaki wybrać?
Zarówno grille gazowe, węglowe, jak i elektryczne gwarantują doskonały smak potraw. Wybierając grilla, warto dopasować go do własnych potrzeb. Współczesne grillowanie wyrosło z amerykańskich tradycji rodzinnych spotkań w ogrodzie, a jak najlepiej grillować w Polsce?
Autor: thinkstockphotos.com
Sezon grillowy w pełni. Czas najwyższy wybrać grilla ogrodowego. Sprawdź, jakie rozwiązanie będzie najlepsze
Grille gazowe
Coraz większą sympatię zyskują grille gazowe, których dużym plusem jest szybki czas, w jakim uzyskują optymalną temperaturę. Działają one jak piecyki, które większość z nas ma w kuchniach. Gazowy grill wysokiej jakości ma elektroniczny zapłon oraz kilka palników, które mogą funkcjonować niezależnie. Poza tym powierzchnia rusztu jest przeważnie większa niż w przypadku grilli węglowych. W wielu modelach ruszt jest także dwupoziomowy, dzięki temu grillowane potrawy możemy odłożyć na półkę, by nie straciły temperatury przed podaniem.
Grill gazowy czy węglowy?
Zanim zdecydujesz się na zakup odpowiedniego modelu grilla, warto zastanowić się nad tym, jak często będziesz grillować, w jakich okolicznościach oraz w jak szerokim gronie. Odpowiedź na te pytania pozwoli Ci podjąć odpowiednią decyzję o zakupie grilla. Obecnie na rynku dostępne jest całe spektrum sprzętu do grillowania - oprócz grilli węglowych znajdziemy również gazowe i elektryczne. Największą popularnością wciąż cieszą się grille węglowe. Zyskują sympatię osób lubiących tradycyjne grillowanie na węglu drzewnym lub brykiecie i towarzyszące temu doglądanie poziomu żaru i sposobu wypieczenia potraw.
Grille elektryczne
Grille elektryczne są najprostsze w obsłudze – temperaturę reguluje się przez bezstopniowe zwiększanie lub zmniejszanie mocy. Zaletą elektrycznych grilli jest samoczyszcząca spirala grzewcza i dodatkowe stoliki boczne. Ich trwałość zapewniają elementy ze stali nierdzewnej i żeliwa. Grill elektryczny to doskonały sprzęt do korzystania na balkonach i tarasach.
Jaki grill - gazowy czy węglowy? Na co zwrócić uwagę?
Gdy wybierzesz już rodzaj grilla, zwróć uwagę na to, jak jest on wyposażony. Dodatkowe funkcjonalności mogą zdecydowanie ułatwić przygotowywanie potraw oraz sprawić, że grill będzie służył przez wiele lat. Dobry grill powinien mieć:
- pokrywę, dzięki której grillowanie będzie możliwe niemal w każdych warunkach atmosferycznych. Pokrywa zmniejsza również ryzyko przypalenia potraw, ponieważ dzięki zmniejszeniu dopływu tlenu nie wytwarzają się płomienie. Dodatkowo pozwala ona na grillowanie z wykorzystaniem metod pośredniej i bezpośredniej.
- wbudowany termometr, który pozwala kontrolować stan przygotowania potraw. Możesz przyrządzać potrawy zgodnie z przepisem, który rekomenduje określoną temperaturę do poszczególnych dań.
- zabezpieczenie przed korozją - grill powinien służyć nam przez wiele lat, bez względu na to, w jakich warunkach atmosferycznych używany. Takie zabezpieczenie stanowią np. żeliwo, stal nierdzewna lub emalia porcelanowa.
- chromowany ruszt – zapewnia długie użytkowanie, jednak popularne są także ruszty żeliwne. Do przygotowania idealnego steka wykorzystuje się np. specjalny ruszt w kratkę.
- popielnik – stanowi ważny element wyposażenia grilli węglowych. Duży i zdejmowany popielnik pozwala na sprawne usuwanie popiołu bez konieczności wygaszania grilla. Warto też zwrócić uwagę, czy grill ma prosty system usuwania popiołu np. poprzez wbudowane wewnątrz kotła specjalne skrzydełka.
- system wentylacji - w każdym grillu węglowym z pokrywą powinny znajdować się otwory wentylacyjne zarówno w górnej, jak i w dolnej części. Poprzez te otwory do grilla dostaje się tlen niezbędny do procesu spalania. Ilość tlenu, jaki wpuszczamy do wnętrza, wpływa na poziom żaru na brykiecie. To najprostszy proces regulacji temperatury. Powietrze dostające się do grilla od dołu powoduje, że brykiet spala się szybciej i intensywniej, zapewniając wysoką temperaturę grillowania. Otwarcie dodatkowo górnych otworów wentylacyjnych powoduje zassanie powietrza z dołu i podniesienie temperatury wewnątrz grilla. Jednocześnie zamknięcie otworów znajdujących się pod grillem i wentylatorów w pokrywie pozwala szybciej wygasić brykiet.
- uchwyty - zabezpieczone przed nagrzewaniem specjalną izolacją i znajdujące się w odpowiedniej odległości od gorącej kopuły grilla.
- akcesoria - możliwość korzystania z dodatkowych akcesoriów, np. stojaka na kurczaka, kamienia na pizzę, woka.
- gwarancję - nawet do 10 lat.