Rokitnik – krzew, który rodzi super owoce! Jak uprawiać rokitnik, by zbierać obfite plony owoców?
Rokitnik pospolity, znany też jako rokitnik zwyczajny, to krzew o wszechstronnym zastosowaniu: nadaje się na żywopłoty i do obsadzania nieużytków, a jego owoce są prawdziwą skarbnicą witamin. Jak uprawiać i dbać o rokitnik? Jak jeść owoce rokitnika?
Autor: GettyImages
Rokitnik zwyczajny rodzi zdrowe owoce
Spis treści
- Jak wygląda rokitnik zwyczajny?
- Rokitnik pospolity - wymagania
- Uprawa rokitnika - kiedy sadzi się rokitnik i jak o niego dbać?
- Zastosowanie rokitnika w ogrodzie
- Odmiany rokitnika
- Owoce rokitnika skład i właściwości - na co dobry jest rokitnik?
- Kiedy zbierać owoce rokitnika?
- Jak jeść owoce rokitnika?
Rokitnik pospolity (rokitnik zwyczajny, łac. Hippophaë rhamnoides) to krzew liściasty o wszechstronnym zastosowaniu: można go wykorzystywać do tworzenia luźnych nieformowanych żywopłotów, zagospodarowywania terenów o słabym podłożu lub zanieczyszczonych. Co więcej – owoce rokitnika nadają się do przetworów. Jak uprawiać i pielęgnować rokitnik w ogrodzie?
Jak wygląda rokitnik zwyczajny?
Rokitnik zwyczajny to krzew osiągający zwykle do 4-5 m wysokości. Gatunek ten rośnie jednak bardzo wolno i znaczne rozmiary uzyskuje dopiero po kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu latach.
Rokitnik to roślina dwupienna – co oznacza, że do kwitnienia i owocowania wymaga posadzenia w pobliżu okazów męskich i żeńskich. Niepozorne kwiaty pojawiają się przed wykształceniem liści, jednakże najbardziej dekoracyjne są pomarańczowe, okrągłe owoce utrzymujące się na roślinie całą zimę.
Rokitnik pospolity - wymagania
Rokitnik pospolity to roślina mało wymagająca – może rosnąć zarówno na stanowiskach słonecznych, jak i częściowo zacienionych. Można go uprawiać nawet na niezbyt żyznym, piaszczystym i wapiennym podłożu. Rokitnik jest odporny na suszę, zanieczyszczenia powietrza i mróz. Krzew nie powinien jednak rosnąć na glebach wilgotnych, okresowo zalewanych, gdyż może to prowadzić do szybkiego gnicia korzeni.
Uprawa rokitnika - kiedy sadzi się rokitnik i jak o niego dbać?
- Rokitnik najlepiej sadzić do gruntu jesienią. Poszczególne krzewy – żeńskie i męskie – należy posadzić obok siebie z zachowaniem 1–2-metrowej odległości.
- Przez pierwszy rok roślinę w czasie suszy warto podlewać.
- Cięcie rokitnika z założenia nie jest konieczne, chociaż rokitnik bardzo dobrze je znosi. Pędy zbyt zagęszczone lub nadmiernie rozrastające się na boki można usuwać.
- Amatorzy owoców rokitnika czasami skracają wierzchołki, aby ułatwić prace przy zbiorach.
- Rokitnik nie wymaga także nawożenia.
Zastosowanie rokitnika w ogrodzie
Rokitnik pospolity może służyć do tworzenia nieformowanych żywopłotów lub jako dodatkowy okaz w przydomowym sadzie. Przede wszystkim jest to jednak roślina, którą warto wykorzystywać w zieleni miejskiej. Z powodzeniem nadaje się do obsadzania wydm, skarp i nieużytków.
- Żywopłot z rokitnika - czy to dobry pomysł?
- Zabezpieczenie skarpy przed erozją. Jak wykonać i zabezpieczyć skarpę w ogrodzie
Odmiany rokitnika
- odmiany żeńskie rokitnika: 'Leikora', 'Ascola'
- odmiany męskie rokitnika: 'Pollmix'
Autor: GettyImages
Rokitnik zwyczajny rodzi zdrowe owoce
Owoce rokitnika skład i właściwości - na co dobry jest rokitnik?
Owoce rokitnika zwyczajnego charakteryzuje kwaskowaty i dość cierpki smak. To pestkowce o kulistym, owalnym lub jajowatym kształcie (zależnie od odmiany). Waga pojedynczego owocu zwykle wynosi 0,5–1,0 g.
Owoce rokitnika są przede wszystkim bogate w witaminę C. Jej zawartość jest często 2–3-krotnie wyższa w porównaniu z owocami czarnej porzeczki. Owoce rokitnika zawierają prawie 200 substancji aktywnie czynnych, w tym także inne witaminy (A, E, F, K, P, B12), flawonoidy, garbniki, antocyjany, makro- i mikroelementy (żelazo, mangan, bor).
Spożywanie owoców rokitnika, w różnej formie, pozytywnie wpływa na organizm, m.in. zwiększając jego odporność, regenerując uszkodzenia skóry, niszcząc wolne rodniki i poprawiając krążenie. Dodatkowo jest to środek, który można stosować w przypadku chorób układu pokarmowego i przeziębienia.
Kiedy zbierać owoce rokitnika?
Zbiory owoców rokitnika można przeprowadzać już na przełomie września i października, jednakże lepszą jakość uzyskują już po pierwszych przymrozkach.
Jak jeść owoce rokitnika?
Owoce rokitnika można spożywać na surowo, jednak ze względu na ich kwaskowatość zwykle są wykorzystywane w formie przetworów. Z rokitnika można produkować smaczne soki, konfitury i nalewki.
Zaletą owoców rokitnika jest fakt, że podczas gotowania zawarta w nich witamina C nie ulega rozkładowi. Przyrządzając soki z owoców rokitnika, warto dodać do nich także inne owoce, np. jabłka lub dziką różę. Owoce rokitnika nadają się także do sporządzania maseczek regenerujących i poprawiających wygląd skóry.
Przeczytaj też:
- Właściwości i zastosowanie owoców dzikiej róży
- Najzdrowsze owoce świata: jagody Goji, borówka, świdośliwa, jagoda kamczacka, cytryniec – możesz je mieć w ogrodzie!