Portulaka pospolita - jakie ma właściwości lecznicze i na co się stosuje portulakę?

2023-07-07 9:00

Portulaka pospolita, inaczej portulaka warzywna, to rosnący niemalże na całym świecie chwast, który wyglądem przypomina roszponkę. Ze względu na swoje walory smakowe i właściwości lecznicze znalazła zastosowanie w kuchni, kosmetyce i ziołolecznictwie.

Spis treści

  1. Jak wygląda portulaka pospolita?
  2. Portulaka pospolita - wymagania i uprawa
  3. Kiedy zbierać portulakę pospolitą?
  4. Jakie właściwości ma portulaka pospolita?
  5. Portulaka pospolita w kuchni

Portulaka pospolita (Portulaca oleracea) to gatunek jednorocznej rośliny zielnej z rodziny portulakowatych (Portulacaceae). Rośnie na naturalnych stanowiskach w większości krajów świata, również w Polsce (u nas spotkać ja można na nieużytkach, przydrożach, nasypach kolejowych). Przez jednych uważana jest za uciążliwy chwast, przez innych za roślinę wartościową.

Jak wygląda portulaka pospolita?

Portulaka pospolita to roślina dorastająca do 10-20 cm wysokości. Tworzy liczne, silnie rozgałęzione, wałeczkowate, płożące się, podbarwiane na czerwono, nagie, gęsto ulistnione pędy. Liście portulaki są drobne, zielone, mięsiste, bezogonkowe, jajowatego kształtu, z wyraźnie zaznaczonym nerwem głównym.

Portulaka pospolita kwitnie latem: od lipca do września. Kwiaty portulaki są żółte, drobne, wyrastają na szczytach pędów pojedynczo lub po kilka w małych kępkach. Po przekwitaniu przekształcają się w owocostany - torebki wypełnione drobnymi, ciemnymi nasionami.

Jej kuzynka - portulaka wielkokwiatowa - efektownie kwitnąca roślina ozdobna, dobrze sprawdza się w uprawie pojemnikowej, dlatego często zdobi balkony i tarasy, a w ogrodzie można ją wykorzystać do tworzenia obwódek oraz dekoracji ogrodów skalnych.

Portulaka pospolita - wymagania i uprawa

Portulaka pospolita nie jest rośliną wymagającą. Łatwo ja uprawiać. Najlepsze dla niej jest stanowisko słoneczne. Podłoże może być umiarkowanie żyzne, ale powinno być lekkie, piaszczyste i suche.

Roślina ma dość wysokie wymagania dotyczące temperatury - jej nasiona kiełkują w temperaturze powyżej 15 °C, a roślina najlepiej rozwija się, gdy temperatura wynosi powyżej 18-20°C. Portulaka jest bardzo wrażliwa na przymrozki, które natychmiast ją niszczą.

Kiedy zbierać portulakę pospolitą?

Portulakę pospolitą można zbierać ze stanu naturalnego od czerwca do sierpnia lub uprawiać w ogródku ziołowym albo w doniczce na balkonie.

Jakie właściwości ma portulaka pospolita?

Liście portulaki zawierają sok o lekkich właściwościach oczyszczających, witaminy (A i C) minerały (wapń, żelazo, sód i magnez), antyoksydanty oraz kwasy omega 3.

Starożytni Egipcjanie pili napar z liści portulaki przy problemach z układem moczowym. Współcześnie portulakę pospolitą wykorzystuje się przy problemach z strony układu pokarmowego, gdyż wspomaga procesy trawienne i łagodzi objawy zgagi. Poza tym portulaka pospolita wspomaga proces gojenia się ran (zapobiega nadmiernemu bliznowaceniu), dzięki czemu wykorzystuje się ją przy trudno gojących się ranach.

Ekstrakt z portulaki warzywnej wykorzystuje się także w kosmetyce, gdyż działa tonizująco, gojąco i antytoksycznie.

Portulaka pospolita w kuchni

W kuchni portulaka pospolita jest warzywem liściastym, które odznacza się lekko kwaskowo-słonym smakiem. Stanowi idealny dodatek do sałatek, past, twarożku itp. Liście przyrządza się jak szpinak, a łodygi jak szparagi. Z kolei jej kwiatki są doskonałym zamiennikiem kaparów. Warto wiedzieć, że portulaka pospolita jest jednym z popularniejszych warzyw używanych w kuchni greckiej.

Poznaj inne warzywa liściaste:

Zioła w domu i na balkonie

Czy rozpoznasz te zioła?

Pytanie 1 z 12
Zioło na zdjęciu to...
kozieradka
Nasi Partnerzy polecają