Nasiona otoczkowane – zalety wysiewu nasion otoczkowanych
Nasiona otoczkowane to nasiona pokryte specjalną substancją w celu zwiększenia rozmiaru pojedynczego nasienia. Dowiedz się, dlaczego warto stosować nasiona otoczkowane. Zalety wysiewu nasion otoczkowanych.
Nasiona wielu roślin są bardzo drobne i mają nieregularne kształty – utrudnia to ich precyzyjne wysiewanie i znacznie zwiększa liczbę nasion, która musimy obsiać daną powierzchnię uprawy. Aby temu zapobiec, warto zastosować nasiona otoczkowane.
Co to są nasiona otoczkowane i po co otoczkuje się nasiona?
Aby zwiększyć rozmiar nasion, ułatwić ich równomierny wysiew oraz ograniczyć potrzebę późniejszego przerywania roślin (po zbyt gęstym siewie) zastosowano tzw. otoczkowanie nasion, czyli naniesienie na nasiona substancji otoczkujących.
W wyniku otoczkowania, masa nasion może ulec zwiększeniu od 2 do 50 razy. Większe i cięższe nasiona o jednakowym kształcie można łatwiej wysiewać w rzędach punktowo ręcznie w odpowiednich odległościach lub rzutowo przy zastosowaniu siewnika. Otoczkowanie nasion gwarantuje równomierne i wczesne wschody nasion. Otoczkowanie stosuje się przede wszystkim dla warzyw: marchwi, pietruszki, cebuli, pora, sałaty, buraka ćwikłowego, kapusty, kalafiora, kalarepy.
Z czego składa się otoczka nasion otoczkowanych?
Otoczka to nic innego, jak zewnętrzna, sztucznie naniesiona na nasiona warstwa, złożona ze sterylizowanego torfu oraz dolomitu i glinki kaolinowej lub wapienia oraz wielu innych substancji. Warstwa ta jest trwała i twarda, jednak posiada naturalne pory, przez które do jej wnętrza może bez problemu docierać powietrze i woda. Po wysianiu otoczka naturalnie się rozkłada i nie stanowi bariery dla delikatnego kiełka. Często otoczka zawiera także wieloskładnikowy nawóz mineralny, który zapewnia cenne składniki pokarmowe podczas kiełkowania nasion. Niektóre otoczki zawierają także środki ochrony roślin, chroniące kiełkujące siewki przed szkodnikami i chorobami glebowymi.