Malina moroszka (Rubus chamaemorus) - opis, wymagania, uprawa, pielęgnacja, zastosowanie

2021-07-27 10:29
Malina moroszka
Autor: GettyImages Malina moroszka jest reliktem epoki lodowej

Malina moroszka uważana jest za relikt epoki lodowcowej i praprzodka znanych nam dziś malin. W Polsce jest pod ochroną (wpisana na listę roślin zagrożonych wyginięciem). Jest popularna głównie w krajach skandynawskich i ceniona za cenne, prozdrowotne właściwości owoców. Jakie wymagania ma malina moroszka? Uprawa maliny moroszki.

Podejmowane są próby odtwarzania upraw maliny moroszki w naszym kraju, ponieważ krzewinka ta niemal wyginęła, głównie przez intensywną eksploatację torfowisk (naturalne siedliska maliny moroszki). Obecnie w stanie naturalnym roślina ta występuje głównie w krajach bałtyckich, w Skandynawii, na Syberii oraz na Alasce – przede wszystkim na torfowiskach. Osuszanie torfowisk i komercyjna eksploatacja lasów zagrażają tej roślinie, a jej stanowiska naturalne szybko się kurczą.

Malina moroszka (Rubus chamaemorus), nazywana też maliną nordycką jest niewysoką krzewinką, rozrastającą się za pomocą kłączy, z których wyrastają pędy. Rośnie w większych grupach, tworząc nieregularne kobierce (podobnie, jak malina arktyczna). Pędy moroszki osiągają wysokość od 10 do 30 cm i nie są opatrzone kolcami lub szczecinką, a jej liście są najczęściej 5-klapowe, zielone, sercowato — nerkowate, o drobno piłkowanych brzegach.

Białe lub jasnoróżowe kwiaty maliny nordyckiej zakwitają w czerwcu i są umieszczone na wyprostowanych szypułkach. Kwiaty żeńskie są mniejsze, mają kilka słupków i szczątkowe pręciki, a kwiaty męskie wyposażone są w wiele pręcików i nieliczne słupki. Tak zwany owoc pozorny maliny złożony jest złożony z kilku pestkowców i początkowo jest czerwony, a w miarę dojrzewania zmienia kolor na pomarańczowy. Owoce maliny moroszki są jadalne, mają słodko-kwaśny, orzeźwiający smak i są gotowe do zbioru (w Skandynawii) pod koniec lipca.

Uprawa i pielęgnacja maliny moroszki

Malina moroszka nie jest łatwa w uprawie, ponieważ potrzebuje specyficznych warunków oraz siedliska jak najbardziej zbliżonego do tych naturalnych. W uprawach hodowlanych malina ta rzadko owocuje, ponieważ jest to roślina dwupienna i do owocowania potrzebuje osobników obu płci oraz zapylaczy (trzmiele i pszczoły).

W stanie naturalnym malina moroszka dobrze rośnie na torfowiskach wysokich, w sąsiedztwie lasów, w miejscach nasłonecznionych, często w towarzystwie borówki brusznicy. Wymaga więc kwaśnego, stale wilgotnego podłoża, a jednocześnie nie toleruje zalewania wodą, ani przesuszenia.

Słynie za to z odporności na niekorzystne warunki atmosferyczne - znosi zarówno mrozy (do minus 40 stopni C!), jak i upały (pod warunkiem utrzymywania stałej wilgotności podłoża).

Malina moroszka nie wymaga specjalnej pielęgnacji, jest odporna na zrywanie liści i szybko wypuszcza nowe, jednak nie należy zupełnie ogałacać jej z ulistnienia. Aby pobudzać krzewinkę do zagęszczania się, pod koniec okresu wegetacji można skrócić jej pędy (można zrobić to także wczesną wiosną).

Przeczytaj też: Odmiany malin - przegląd i charakterystyka najpopularniejszych >>>

warto wiedzieć
Malina moroszka

Autor: GettyImages

Owoce moroszki są smaczne i mają duże wartości odżywcze

Zalety owoców maliny moroszki

Owoce maliny moroszki są bardzo bogatym źródłem witaminy C oraz witaminy A. Ponadto zawierają wiele mikroelementów oraz dużą ilość antyoksydantów (podobnie, jak borówka amerykańska). Dawniej mieszanki suszonych liści i owoców były używane jako środek przeciwgorączkowy oraz uzupełniający niedobór witamin, a także wspomagający leczenie reumatyzmu i artretyzmu (roślina zawiera diosgeninę – naturalną substancję steroidową). Obecnie wykazano także naukowo, że malina moroszka może być stosowana w zapobieganiu i leczeniu raka żołądka oraz jelit.

Surowcem zielarskim, używanym w medycynie są nie tylko owoce, ale także liście moroszki.

Zastosowanie maliny moroszki

Największy pożytek płynie oczywiście z owoców maliny moroszki, które można spożywać na surowo, ale najczęściej są one przetwarzane (soki, itp.) oraz mrożone. Warto także wiedzieć, że miód z kwiatów moroszki jest uważany za jeden z najzdrowszych i najlepszych na świecie.

Z owoców i liści maliny moroszki sporządzane są wyciągi, które ze względu na dużą zawartość dobrze przyswajalnych składników - głównie witaminy C oraz antyoksydantów, stosuje się do produkcji kosmetyków do ciała oraz włosów.

Nie przegap:

Rzadkie gatunki krzewów i drzew owocowych do uprawy w ogrodach >>>

Najpopularniejsze drzewa pestkowe polecane do uprawy w przydomowym sadzie >>>

Wiśnia kosmata (Prunus tomentosa) - wymagania, uprawa, pielęgnacja, zastosowanie >>>

MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE