Głóg szkarłatny (Crataegus coccinea ) - uprawa, wymagania, zastosowanie

2021-06-21 8:12

Głóg szkarłatny jest nieco mniej znanym gatunkiem głogu, ale zdecydowanie zasługuje na szersze rozpowszechnienie. Niewielkie rozmiary, jesienne przebarwienie liści oraz wiele możliwości zastosowania i zdrowe owoce, to zalety głogu szkarłatnego. Jakie wymagania ma głóg szkarłatny? Uprawa i zastosowanie głogu szkarłatnego.

Głóg szkarłatny
Autor: GettyImages Głóg szkarłatny to ciernista roślina z rodziny różowatych

Jak rozpoznać głóg szkarłatny?

Głóg szkarłatny (łac. Crataegus coccinea) należy do rodziny różowatych (Rosaceae). Zwykle jest małym drzewem lub dużym krzew, osiągając około 5 m wysokości. Cechą charakterystyczną tego gatunku są dość długie, lekko zakrzywione ciernie na pędach. Głóg szkarłatny można rozpoznać także po liściach, które są płytko klapowane, a brzeg ich blaszki jest wyraźnie podwójnie piłkowany. W zarysie maja one szeroko jajowaty kształt i osiągają około 7 cm długości, a jesienią wspaniale się przebarwiają na żółto i czerwono. Kwiaty głogu szkarłatnego - białe lub białoróżowe,  z 5 płatkami, są dość duże, z widocznymi żółtymi pylnikami i zebrane po kilka sztuk w kwiatostanach. We wrześniu i październiku na drzewie pojawiają się duże, owalne, soczyste, jasnoczerwone owoce głogu, które są chętnie zjadane przez ptaki.

Wymagania głogu szkarłatnego

Głóg szkarłatny słynie z odporności na niskie temperatury, jest rzadko atakowany przez szkodniki. Jest także tolerancyjny co do gleby (choć na słabszych glebach szybciej gubi liście) i może rosnąć zarówno na stanowisku słonecznym, jak i w miejscach zacienionych (także pod koronami wyższych drzew). Najlepiej rośnie jednak na żyznych, przepuszczalnych i lekko zasadowych glebach.

Najlepiej sadzić głóg wiosną lub jesienią i przez pierwsze 2-3 sezony regularnie go nawadniać, aby dobrze się przyjął.

Najważniejsze błędy popełniane przy sadzeniu drzew – tego nie wolno robić sadząc drzewo! >>>

Warto pamiętać, że głogi głęboko i rozlegle się korzenią, dlatego nie lubią przesadzania oraz przesuszenia korzeni.

Zastosowanie głogu szkarłatnego

Głóg szkarłatny w formie piennej świetnie nadaje się do nasadzeń w większych ogrodach oraz w zieleni miejskiej, do tworzenia szpalerów i obsadzania wąskich ulic i placów. Formy bardziej krzaczaste można sadzić pojedynczo lub w grupach, na trawnikach lub na obrzeżach skupień wyższych drzew.

Dodatkowym atutem głogu szkarłatnego jest odporność na warunki miejskie i zanieczyszczenia powietrza. Ponadto, jest to jeden z najlepszych gatunków na naturalne (lub cięte) średnie i wysokie żywopłoty lub szpalery - często ciężkie do przebycia ze względu na cierniste pędy. Jednocześnie krzewiaste formy głogu i jego pędy są one odporne na przycinanie i formowanie.

Kolczaste krzewy do ogrodu. Najładniejsze krzewy kolczaste ozdobne >>>

Ze względu na cenne prozdrowotne właściwości i smak, owoce głogu są wykorzystywane do produkcji różnego rodzaju przetworów oraz suplementów diety. Szczególnie wartościowe są owoce odmiany tzw. pysznej (Crataegus coccinea var. gloriosa) - są większe niż u gatunku (mają około 2 cm średnicy), smaczne na surowo i świetnie nadają się na wino, nalewki oraz dżemy, galaretki, kisiele itp.

Głóg warto mieć także w ogrodzie ze względu na to, że jest świetnym schronieniem dla drobnych zwierząt (np. ptaków), a jego owoce dostarczają im pożywienia. Dodatkowo, kwiaty głogu są miododajne i przyciągają różnego rodzaju pożyteczne owady zapylające.

Przeczytaj też: Jak stworzyć ogród przyjazny ptakom >>>

warto wiedzieć
Głóg szkarłatny

Autor: GettyImages

Owoce głogu można spożywać na surowo albo je ususzyć lub zamrozić

Walory prozdrowotne owoców i kwiatów głogu

Owoce głogu zrywa się w pełni dojrzałe - nadają się do jedzenia na surowo, ale równie dobrze można je ususzyć lub zamrozić. Nie tylko owoce, ale także kwiaty i liście głogu znane są z dobroczynnego działania na dolegliwości układu sercowo-naczyniowego. Preparaty na bazie różnych części głogu, między innymi normalizują ciśnienie krwi oraz wzmacniają serce. Ponadto, kwiaty głogu są bogate w błonnik, kwasy fenolowe, garbniki oraz olejki eteryczne. Głóg to także bogactwo witaminy A, witaminy z grupy B oraz witaminy C i E oraz minerałów – między innymi krzemu, manganu, potasu, wapnia i żelaza.

Połączenie walorów ozdobnych (dekoracyjne owoce, kwiaty oraz jesienna barwa liści), małych wymagań oraz pożytków płynących ze smacznych owoców, a także szerokiego zastosowania w nasadzeniach miejskich i ogrodowych (żywopłoty, szpalery), sprawia, że głóg szkarłatny wart jest o wiele częstszego stosowania.

Przeczytaj też:

Krzewy z czerwonymi owocami - jesienna ozdoba i pożywienie dla ptaków >>>

Jak sadzić drzewa i krzewy

Krzewy kwitnące w Twoim ogrodzie. Czy rozpoznasz ich kwiaty?

Pytanie 1 z 8
Jaki to krzew?
kolkwicja chińska
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.