Głóg szkarłatny (Crataegus coccinea ) - uprawa, wymagania, zastosowanie

2021-06-21 8:12
Głóg szkarłatny
Autor: GettyImages Głóg szkarłatny to ciernista roślina z rodziny różowatych

Głóg szkarłatny jest nieco mniej znanym gatunkiem głogu, ale zdecydowanie zasługuje na szersze rozpowszechnienie. Niewielkie rozmiary, jesienne przebarwienie liści oraz wiele możliwości zastosowania i zdrowe owoce, to zalety głogu szkarłatnego. Jakie wymagania ma głóg szkarłatny? Uprawa i zastosowanie głogu szkarłatnego.

Jak rozpoznać głóg szkarłatny?

Głóg szkarłatny (łac. Crataegus coccinea) należy do rodziny różowatych (Rosaceae). Zwykle jest małym drzewem lub dużym krzew, osiągając około 5 m wysokości. Cechą charakterystyczną tego gatunku są dość długie, lekko zakrzywione ciernie na pędach. Głóg szkarłatny można rozpoznać także po liściach, które są płytko klapowane, a brzeg ich blaszki jest wyraźnie podwójnie piłkowany. W zarysie maja one szeroko jajowaty kształt i osiągają około 7 cm długości, a jesienią wspaniale się przebarwiają na żółto i czerwono. Kwiaty głogu szkarłatnego - białe lub białoróżowe,  z 5 płatkami, są dość duże, z widocznymi żółtymi pylnikami i zebrane po kilka sztuk w kwiatostanach. We wrześniu i październiku na drzewie pojawiają się duże, owalne, soczyste, jasnoczerwone owoce głogu, które są chętnie zjadane przez ptaki.

Wymagania głogu szkarłatnego

Głóg szkarłatny słynie z odporności na niskie temperatury, jest rzadko atakowany przez szkodniki. Jest także tolerancyjny co do gleby (choć na słabszych glebach szybciej gubi liście) i może rosnąć zarówno na stanowisku słonecznym, jak i w miejscach zacienionych (także pod koronami wyższych drzew). Najlepiej rośnie jednak na żyznych, przepuszczalnych i lekko zasadowych glebach.

Najlepiej sadzić głóg wiosną lub jesienią i przez pierwsze 2-3 sezony regularnie go nawadniać, aby dobrze się przyjął.

Najważniejsze błędy popełniane przy sadzeniu drzew – tego nie wolno robić sadząc drzewo! >>>

Warto pamiętać, że głogi głęboko i rozlegle się korzenią, dlatego nie lubią przesadzania oraz przesuszenia korzeni.

Zastosowanie głogu szkarłatnego

Głóg szkarłatny w formie piennej świetnie nadaje się do nasadzeń w większych ogrodach oraz w zieleni miejskiej, do tworzenia szpalerów i obsadzania wąskich ulic i placów. Formy bardziej krzaczaste można sadzić pojedynczo lub w grupach, na trawnikach lub na obrzeżach skupień wyższych drzew.

Dodatkowym atutem głogu szkarłatnego jest odporność na warunki miejskie i zanieczyszczenia powietrza. Ponadto, jest to jeden z najlepszych gatunków na naturalne (lub cięte) średnie i wysokie żywopłoty lub szpalery - często ciężkie do przebycia ze względu na cierniste pędy. Jednocześnie krzewiaste formy głogu i jego pędy są one odporne na przycinanie i formowanie.

Kolczaste krzewy do ogrodu. Najładniejsze krzewy kolczaste ozdobne >>>

Ze względu na cenne prozdrowotne właściwości i smak, owoce głogu są wykorzystywane do produkcji różnego rodzaju przetworów oraz suplementów diety. Szczególnie wartościowe są owoce odmiany tzw. pysznej (Crataegus coccinea var. gloriosa) - są większe niż u gatunku (mają około 2 cm średnicy), smaczne na surowo i świetnie nadają się na wino, nalewki oraz dżemy, galaretki, kisiele itp.

Głóg warto mieć także w ogrodzie ze względu na to, że jest świetnym schronieniem dla drobnych zwierząt (np. ptaków), a jego owoce dostarczają im pożywienia. Dodatkowo, kwiaty głogu są miododajne i przyciągają różnego rodzaju pożyteczne owady zapylające.

Przeczytaj też: Jak stworzyć ogród przyjazny ptakom >>>

warto wiedzieć
Głóg szkarłatny

Autor: GettyImages

Owoce głogu można spożywać na surowo albo je ususzyć lub zamrozić

Walory prozdrowotne owoców i kwiatów głogu

Owoce głogu zrywa się w pełni dojrzałe - nadają się do jedzenia na surowo, ale równie dobrze można je ususzyć lub zamrozić. Nie tylko owoce, ale także kwiaty i liście głogu znane są z dobroczynnego działania na dolegliwości układu sercowo-naczyniowego. Preparaty na bazie różnych części głogu, między innymi normalizują ciśnienie krwi oraz wzmacniają serce. Ponadto, kwiaty głogu są bogate w błonnik, kwasy fenolowe, garbniki oraz olejki eteryczne. Głóg to także bogactwo witaminy A, witaminy z grupy B oraz witaminy C i E oraz minerałów – między innymi krzemu, manganu, potasu, wapnia i żelaza.

Połączenie walorów ozdobnych (dekoracyjne owoce, kwiaty oraz jesienna barwa liści), małych wymagań oraz pożytków płynących ze smacznych owoców, a także szerokiego zastosowania w nasadzeniach miejskich i ogrodowych (żywopłoty, szpalery), sprawia, że głóg szkarłatny wart jest o wiele częstszego stosowania.

Przeczytaj też:

Krzewy z czerwonymi owocami - jesienna ozdoba i pożywienie dla ptaków >>>

Jak sadzić drzewa i krzewy

Krzewy kwitnące w Twoim ogrodzie. Czy rozpoznasz ich kwiaty?

Pytanie 1 z 8
Jaki to krzew?
kolkwicja chińska
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE