Azteckie ziele (Lippia dulcis) - uprawa, właściwości, zastosowanie

2021-03-15 11:37

Azteckie ziele to roślina, która z powodzeniem może być zamiennikiem dla cukru przy przyrządzaniu deserów, napojów i ciast. Wciąż jednak jest mniej popularna od stewii. Można ją uprawiać od wiosny do jesieni w ogrodzie lub na balkonie. Zimuje w pomieszczeniu lub jest traktowana jako gatunek jednoroczny. Azteckie ziele- co trzeba o nim wiedzieć?

Azteckie ziele
Autor: GettyImages Azteckie ziele lubi miejsca bardzo widne, ale nie bezpośrednio nasłonecznione

Azteckie ziele - opis rośliny

Azteckie ziele (Lippia dulcis) to roślina pnąca występująca m.in. w Meksyku, Panamie i na Karaibach. Ma pokrój płożący. Pędy zwykle osiągają długość do 30 cm. Liście są pokrzywowate. Kwitnie od lipca do września. Kwiaty są drobne, białe, zebrane w kuliste kwiatostany. Roślina ma pewne walory dekoracyjne i można ustawiać ją na balkonie lub w ogrodzie w kompozycji z ziołami, warzywami lub roślinami ozdobnymi (np. plektrantusami). Głównie jednak uprawia się ją dla wartościowych liści.

Azteckie ziele to roślina o wszechstronnym zastosowaniu, którą w ogrodzie lub na balkonie po prostu warto mieć. Może posłużyć jako naturalna alternatywa dla cukru, roślina lecznicza lub ozdobna.

Wymagania uprawowe azteckiego ziela – światło, podłoże, temperatura

Azteckie ziele lubi miejsca bardzo widne, ale nie bezpośrednio nasłonecznione. Na wystawie południowej może ulegać poparzeniu i zamierać, więc lepiej unikać takich miejsc. Podłoże powinno być żyzne, umiarkowanie suche, przepuszczalne o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH =6,0-8,0). Uniwersalną ziemię trzeba wymieszać z piaskiem w proporcji 3:1. Można użyć także odrobiny rozluźniacza, np. keramzytu. Dodatkowo usypuje się z niego warstwę drenażową.

Azteckie ziele ma płytki system korzeniowy, dlatego nie można dopuszczać do przesuszenia podłoża, w którym rośnie. Szczególnie zalecane są pojemniki z gliny lub ceramiki, które nie nagrzewają się i dobrze utrzymują wilgoć. Minimalna głębokość pojemnika wynosi 15 cm. Roślina nie lubi chłodów. W temperaturze poniżej 8 stopni Celsjusza dochodzi do zahamowania wzrostu, a roślina może przebarwiać się na czerwono. Nie przetrwa polskich zim na zewnątrz.

Przeczytaj też: Stewia – jak uprawiać stewię w ogrodzie. STEWIA uprawa, właściwości, zastosowanie >>>

Słodkie zioła - stewia i ziele azteków

Uprawa azteckiego ziela

Nasiona azteckiego ziela wysiewa się na przedwiośniu do pojemnika z torfem ustawionego w ciepłym, słonecznym miejscu. Pojemniki zaleca się przykryć folią perforowaną lub inną przezroczystą osłonką (i wietrzyć co kilka dni). Nasiona kiełkują w temperaturze od 20 st. C. Taki sposób rozmnażania to czasochłonne zajęcie, dlatego wiele osób decyduje się na zakup sadzonek w szkółkach lub sklepach ogrodniczych.

Azteckie ziele to roślina ciepłolubna, dlatego można wystawić na zewnątrz dopiero w drugiej połowie maja.

  • Podlewanie azteckiego ziela. Najważniejszy zabieg pielęgnacyjny to podlewanie. Roślinę podlewa się regularnie, ale tak, by jej nie zalewać. Podłoże powinno lekko przeschnąć przed kolejnym podlaniem. Nadmiar wody również jest szkodliwy (gnicie korzeni, choroby grzybowe). W okresie upałów trzeba ją podlewać codziennie. W czasie nawadniania nie powinno się moczyć nadziemnej części.
  • Nawożenie azteckiego ziela. Do nawożenia stosuje się nawozy organiczne (humusowe) lub mineralne o wysokiej zawartości fosforu i potasu.

Pędy rośliny warto przycinać lub uszczykiwać, to wpłynie na lepsze krzewienie. Na słonecznym stanowisku azteckie ziele można osłonić ustawiając nad nim wyższą roślinę, np. ozdobny krzew.

Przeczytaj też: Zioła na balkon. Jakie zioła można uprawiać na balkonie >>>

Azteckie ziele
Autor: GettyImages Kwitnące ziele azteków

Azteckie ziele – jak przezimować?

Jesienią roślinę trzeba przenieść do jasnego, chłodnego pomieszczenia. Zimą podlewanie ogranicza się do minimum (tak, by nie zasuszyć rośliny). Częstotliwość podlewania zależy od warunków (światła, temperatury). Można jednak przyjąć, że podlewa się ją średnio co 10-14 dni. Wiosną zaleca się przyciąć nadmiernie długie pędy. Szansa, że roślina odbije i po raz kolejny będzie można cieszyć się jej walorami, jest spora. Azteckie ziele można potraktować więc jako krótkowieczną bylinę. Zwykle po prostu uprawia się ją w cyklu sezonowym (dlatego najczęściej w polskiej literaturze widnieje jako roślina jednoroczna).

warto wiedzieć
Azteckie ziele

Autor: GettyImages

Liście azteckiego ziela są dużo słodsze od cukru, a także od liści stewii

Właściwości i zastosowanie azteckiego ziela

Azteckie ziele w krajach pochodzenia od zarania dziejów było wykorzystywane jako roślina lecznicza i słodzik. To naturalny lek pomagający na infekcje, przeziębienia, kaszel i różnorodne schorzenia układu oddechowego. Można spożywać liście lub sporządzać z nich napar (parzony jak herbata). Liście są dużo słodsze od cukru, a także od popularniejszej stewii. Stosuje się je do dodawania smaku deserom, napojom i wyciekom. Mają lekko miętowy posmak, co również jest dodatkowym atutem. Za takie właściwości odpowiada związek nazywany hernandulyną. Aztekowie używali rośliny także do...odczyniania klątw.

Zioła z przydomowego ogrodu? Rozpoznasz?

Pytanie 1 z 10
Jak nazywa się to zioło?
tymianek pospolity
Nasi Partnerzy polecają