Ciekawe odmiany bazylii do uprawy w ogrodzie: bazylia cytrynowa, czerwona, cynamonowa
Bazylia cytrynowa i bazylia czerwona to ciekawe odmiany ziół do ogrodu. Poznaj właściwości, zastosowanie i zasady uprawy ciekawych odmian bazylii. Zioła do ogrodu: bazylia.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Moda na rośliny przyprawowe sprawiła, że coraz chętniej uprawiamy zioła w domu i w ogrodzie. Jednym z gatunków cieszących się największym powodzeniem jest bazylia pospolita, której intensywny aromat odnajdziemy w wielu potrawach kuchni śródziemnomorskiej. Bazylia przybyła do nas z ciepłego klimatu (Afryki i Azji), dlatego nie nadaje się do całorocznej uprawy w gruncie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby uprawiać ją w doniczkach na parapecie lub sezonowo na balkonie i w ogrodzie.
Bazylia - wymagania uprawowe
Jeśli chcemy cieszyć się wspaniałym smakiem bazylii, musimy zapewnić jej odpowiednie warunki uprawowe, gdyż tylko wtedy będzie się dobrze rozwijać. Roślina oczekuje ciepłego, osłoniętego i dobrze nasłonecznionego stanowiska oraz żyznej, przepuszczalnej, próchniczej i stale wilgotnej gleby. Bardzo źle znosi suszę, zalewanie, zachwaszczenie i przeciągi. Nie jest też odporna na niską temperaturę i nawet najmniejszy przymrozek jest dla niej zabójczy. Z tego względu wysiew lub sadzenie bazylii w ogrodzie są możliwe dopiero po przejściu wiosennych przymrozków, czyli w drugiej połowie maja. Uprawiając bazylię, należy też pamiętać, aby młodym roślinom uszczykiwać wierzchołki, dzięki czemu będą mogły lepiej się rozkrzewiać.
>>Przeczytaj też: Uprawa bazylii w ogrodzie. BAZYLIA w ogrodzie przydomowym
Bazylia - wykorzystanie rośliny w kuchni
Mimo wysokich wymagań uprawowych, warto posadzić bazylię w ogrodzie, gdyż jest to jedna z cenniejszych roślin przyprawowych. Wspaniały aromat jej świeżych liści, urozmaica smak sałatek (doskonale komponuje się z pomidorami), twarogów, potraw z grochu i fasoli, ziołowego masła oraz sosów (w tym popularnego sosu pesto), natomiast suszone liście wchodzą w skład wielu przypraw (m.in. ziół prowansalskich) i są dodawane do zup, potraw rybnych i warzywnych oraz sosów (w tym sosu pomidorowego sosu do pizzy lub spaghetti).
Ciekawe odmiany bazylii: bazylia czerwona, cytrynowa i cynamonowa
Ze względu na dużą popularność, roślina doczekała się też kilku ciekawych odmian, które różnią się między sobą wyglądem, barwą i zapachem. Do najciekawszych należy bazylia o ciemnych, bordowo-fioletowych liściach (odmiany 'Dark Opal', 'Red Rubin', 'Purple Ruffles'), która zwiera także więcej olejków aromatycznych niż gatunek i jest od niego ostrzejsza w smaku. Interesująca jest również bazylia cytrynowa, której zielone, dość wąskie i wydłużone liście, posiadają lekko cytrusowy aromat i znakomicie nadają się do przyprawiania dań rybnych. Oryginalną rośliną jest także bazylia cynamonowa, której liście nie są tak szerokie, gładkie i błyszczące jak u gatunku, ale węższe, sztywniejsze, matowe i lekko pomarszczone. W ich aromacie można wyczuć cynamonową nutę, dlatego bywają dodawane do ciast i deserów.