Winorośl: jak zabezpieczyć przed zimą? [Porada eksperta]

2019-11-05 8:27

Jak i czym zabezpieczyć przed zimą winorośle posadzone jesienią?

Winorośl - przymrozek
Autor: GettyImages
Anna Skórkowska
Radzi: Anna Skórkowska

Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.

Winorośle w stanie pełnego spoczynku, czyli zimą, gdy soki nie krążą, a pędy i pąki są uśpione, znoszą nawet mróz dochodzący do minus dwudziestu kilku stopni Celsjusza (zależy to od odmiany, warto więc poszukać informacji na temat swoich odmian np. na stronach Związku Szkółkarzy Polskich). Jednak jesienią i wczesną wiosną może być dla nich niebezpieczny mróz kilkunastostopniowy. Zagrożeniem jest też mróz mniejszy, ale długotrwały, zwłaszcza gdy brak pokrywy śniegowej. Szczególnie troskliwie należy traktować rośliny młode i słabo ukorzenione, bo są wrażliwsze. Gdy temperatura spadnie poniżej -5 st.C, a długoterminowe prognozy meteorologiczne nie przewidują ocieplenia – warto nasadę winorośli obsypać ziemią, trocinami czy dojrzałym kompostem. Kopczyk powinien mieć około 30 cm wysokości. Część nadziemną można położyć na ziemi i okryć stroiszem (gałązkami drzew iglastych) albo matami słomianymi czy włókniną. Można też podobnym materiałem otulić pędy, nie zdejmując ich z podpór. Wiosną, gdy nie ma zagrożenia większym mrozem (zazwyczaj w kwietniu) należy zdjąć okrycie i przeprowadzić pierwsze cięcie.

Inne porady tego eksperta