
Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.
Awokado najlepiej rośnie w miejscu jasnym, ale nie w bezpośrednim słońcu - najlepsze jest miejsce oświetlone, od południowego-wschodu i południowego zachodu. Potrzebuje dużej wilgotności powietrza i zapewne przyczyną zasychania liści (a jest to objaw znany osobom pielęgnującym awokado) jest właśnie zbyt niska wilgotność powietrza, a może też okresowe przesuszanie bryły korzeniowej. Roślinę trzeba regularnie (codziennie) zraszać odstałą wodą, a zimą pozwolić przejść okres spoczynku, zapewniając miejsce w jasnym pomieszczeniu w temperaturze około 12°C. Latem potrzebuje obfitego podlewania, zimą nieco mniej obfitego, ale nie można rośliny przesuszać, bo straci wszystkie liście. Od marca do końca sierpnia należy roślinę nawozić (zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu nawozu) albo zastosować nawóz wolno działający (pałeczki lub koreczki). Ogołocone z liści pędy można przycinać - tuż nad pączkiem skierowanym na zewnątrz - wtedy roślina wypuści nowe pędy.
Inne porady tego eksperta