Kiedy najlepiej ciąć winorośl? [Porada eksperta]
Kiedy najlepiej ciąć winorośl: jesienią czy wczesną wiosną?
Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.
Przycięte pędy winorośli są dużo bardziej narażone na przemarznięcie, może się więc zdarzyć, że gdy zima jest sroga – winorośl całkowicie wymarznie. Lepiej więc (zwłaszcza w rejonach o chłodniejszym klimacie) przeprowadzić cięcie wiosną. Jednak zbyt późne wykonanie cięcia, czyli w okresie "płaczu łozy", utrudnia zabliźnianie się ran, co osłabia roślinę i ułatwia zakażenia jej chorobamiNajodpowiedniejszym terminem ciecia winorośli w naszych warunkach klimatycznych jest koniec lutego i początek marca. Ze wskazaniem na koniec marca, bo w lutym zdarzają się silne mrozy.Polecam dobrze opracowane strony o uprawie winorośli, np. www.winorosl-mch.eu czy www.winogrona.net/ciecie , albo też www.dzialkowiec.pixelart.com.pl/formowanie-winogron
Inne porady tego eksperta