Jodła koreańska brązowieje i schnie od dołu [Porada eksperta]
Mam jodłę koreańską rosnącą w donicy, kupiłam ją wiosną w markecie. Przez całe lato była piękna, miała nawet przyrosty, na zimę przeniosłam ją na balkon oszklony, zaczęła brązowieć u dołu i schnąć. Bardzo mi na niej zależy. Jak zapobiec temu procesowi?
Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.
Być może jodła koreańska nie była podlana przed zimą i po prostu zaszkodziła jej tzw. susza fizjologiczna, czyli brak wilgoci w glebie, kiedy roślina pod koniec zimy, czy wczesną wiosną, kiedy robi się cieplej zaczyna już intensywniej poszukiwać wilgoci, a jej nie znajduje - szczególnie w przypadku uprawy w doniczce. Rośliny brązowieją na wiosnę i powoli zamierają. Na suchych, słonecznych balkonach (oszklonych) często dochodzi do tego zjawiska.
Inne porady tego eksperta