Jodła koreańska - brązowieją igły [Porada eksperta]

2018-11-28 15:02

Jodłę koreańską mam od roku, pięknie rosła. Pod koniec lipca zaczęły brązowieć od dołu igły, bardzo mnie to zaniepokoiło. Igły są czyste, nie ma na nich oznak przędziorka. Podlałam jodłę nawozem przeciw brązowieniu igieł. Co robić?

Maciej Aleksandrowicz
Radzi: Maciej Aleksandrowicz

Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.

Przyczyn brązowienia igieł jodły koreańskiej może być kilka, np. nieodpowiednie pH podłoża, nadmiar wilgoci w glebie, choroba grzybowa, szkodniki (np. przędziorek), niedobór składników mineralnych. W każdym z tych przypadków należy wyeliminować czynnik powodujący chorobę. W przypadku chorób grzybowych i szkodników należy wykonać opryski lub podlać roślinę odpowiednim roztworem. Obawiam się, że jodła została zaatakowana przez chorobę grzybową o nazwie fytotoftoroza, która atakuje najpierw korzenie a później części nadziemne. Oprócz iglaków często atakuje też rośliny wrzosowate (azalie, różaneczniki ,wrzosy). Do jej wystąpienia przyczynia się nadmiar wilgoci w glebie. Należy jak najszybciej podlać roślinę roztworem preparatu: Proplant lub Previcur Energy, albo Aliette - co najmniej 2-3 razy co 10 dni. Jednak obawiam się, że teraz niewiele to już pomoże (pora roku i stan rośliny). Proponuję poczekać do wiosny, ponieważ o tej porze roku niewiele już można zrobić. W przypadku czynników fizjologicznych (warunki uprawy, zasilanie) należy wyeliminować ewentualny nadmiar wilgoci lub wymienić glebę (jeśli jest ciężka i gliniasta) na bardziej przepuszczalną, np. mieszanka ziemi macierzystej z piaskiem i torfem (1:1:1). Zasilanie należy stosować regularnie nawozami dla iglaków od początku wegetacji do końca września.

Inne porady tego eksperta

Nasi Partnerzy polecają