Jakie drzewo do wędzenia? Jakim drewnem najlepiej wędzić w wędzarni?

2024-02-25 13:25

Jakie drzewo do wędzenia jest najlepsze? Czy drewno liściaste jest lepsze od iglastego? Jakie są najpopularniejsze gatunki drewna do wędzenia? Czy brzoza nadaje się do wędzenia? Wędzenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności, w Polsce bardzo rozpowszechniony.

wędzarnia
Autor: Mariusz Bykowski Jakie drzewo jest polecane do wędzenia?

Spis treści

  1. Jakie drzewo do wędzenia najlepsze?
  2. Jakie gatunki drewna liściastego do wędzenia?
  3. Czy brzoza nadaje się do wędzenia?
  4. Jaki drzewem, co wędzić?
  5. Dlaczego nie wędzi się drewnem iglastym?
  6. Jak przygotować drewno do wędzenia?

Jakie drzewo do wędzenia najlepsze?

Już niedługo Wielkanoc, więc na świątecznym stole nie może zabraknąć wędzonek. Najlepiej własnej roboty. Kiedy już mamy przygotowane mięsa, ryby lub sery, czas na wędzenie. Jakie drewno jest najlepsze do wędzenia? Liściaste. Nie zawiera ono substancji smolistych, za to wiele aromatycznych substancji, które nadadzą wędzonkom oryginalny smak i piękny kolor.

Jest wiele gatunków drewna, które można w tym celu zastosować. Amatorzy wędzonek sięgają po sprawdzone gatunki rodzimych drzew liściastych. Niektórzy preferują wędzenie w dymie drzew owocowych, które zawierają żywice i mogą dać ciekawy efekt smakowy oraz estetyczny. Wybór drewna zależy też od tego, jakie mięso chcemy wędzić. Generalnie, drewno owocowe jest używane do delikatniejszego drobiu, leśne – do wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny, ryb.

Jakie gatunki drewna liściastego do wędzenia?

Najpopularniejsze są olcha, buk, grab, dąb, jesion, akacja, klon, orzech, czyli gatunki naturalne w naszych lasach. Każde drewno daje określone smak i barwę.

  • Olcha jest uniwersalna, pasuje do każdego mięsa,
  • Buk daje jasny kolor, jest używany do wędzenia wieprzowiny i ryb.
  • Dąb nadaje się do wędzenia drobiu, ryb i wołowiny.
  • Akacja komponuje się z drobiem i wieprzowiną, daje jasny kolor.
  • Jesion wykorzystują miłośnicy dziczyzny, której daje on ostry smak i złocistą barwę.

Czy brzoza nadaje się do wędzenia?

Brzoza jest polecana do rozpalania w wędzarni, ale nie do właściwego wędzenia.

Jaki drzewem, co wędzić?

Każde drewno pozyskane z sadu lub ogrodu owocowego może być użyte do wędzenia. Ponieważ takie drewno wydziela mocne aromaty, dobrze jest wcześniej przetestować ich użycie, żeby nie zepsuć efektu.

  • Jabłoń daje delikatny efekt wędzenia, więc jest używana do drobiu, któremu nadaje słodki smak i ciemny kolor.
  • Śliwa nadaje się do kiełbas i wieprzowiny. Mają one słodkawy posmak z nutą owocową.
  • Grusza pasuje do drobiu, który dzięki niej staje się aż ciemno czerwony.
  • Winorośl sprawdza się przy wędzeniu drobiu i ryb, którym daje delikatny smak i aromat oraz złocisty kolor.

Dlaczego nie wędzi się drewnem iglastym?

Drewno drzew iglastych, np. sosny, świerka, modrzewia, zawiera dużo substancji smolistych, które podczas wędzenia wydzielają ciemny i tłusty dym, który osiada na mięsie. Wędzonki potraktowane w ten sposób staną się ciemno brązowe, a nawet prawie czarne, ponadto ich smak może być gorzki, smolisty.

Wyjątek stanowi jałowiec, który jest używany pod koniec wędzenia dziczyzny lub kiełbasy jałowcowej, żeby nadać jej charakterystyczną nutę smakową. Zamiast drewna bywają też stosowane jagody jałowca.

Jak przygotować drewno do wędzenia?

Do paleniska wędzarni wkłada się drewno pocięte na polana. Dobrze mieć kawałki drewna o różnej wielkości, żeby dozować ilość dymu – niektórzy specjaliści łączą podczas jednego wędzenia kilka gatunków i na przykład pod koniec dodają nutę innego zapachu.

W wędzarniach używa się drewna wysokiej jakości, zdrowego i czystego, bez spróchnień czy zgnilizny. Drewno powinno być suche (wysezonowane na świeżym powietrzu) i raczej pozbawione kory. Dym z drewna z korą może dać ciemniejszy efekt. Na forach miłośników wędzenia można znaleźć wiele negatywnych opinii o użyciu nieokorowanej brzozy ub innych gatunków, które dało niedobry efekt.

Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?