Jak przygotować gliniastą ziemię pod uprawę warzyw? [Porada eksperta]

2015-03-09 17:02

Mieszkam w wielkiej Brytanii. Ziemia jest tu czerwona i bardzo gliniasta. Jak powinnam przygotować ziemię pod uprawę warzyw?

Anna Skórkowska
Radzi: Anna Skórkowska

Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.

Proponowałabym dodanie do ziemi piasku, w celu rozluźnienia jej struktury oraz kompostu, aby poprawić żyzność. Kompostownik to rzecz niezbędna w ogrodzie: resztki roślinne z ogrodu i kuchni przetwarzamy w nim na doskonały nawóz (najlepszy, bo nie można nim przenawozić roślin, jest zdrowy dla naszego organizmu i dla środowiska, a przy tym - darmowy). Prawdopodobnie gdzieś w okolicy można kupić gotowy kompost, ale to na początek - potem warto zbudować kompostownik, lub zainwestować w termokompostownik (proces rozkładu przebiega w nim szybciej niż w tradycyjnej pryzmie lub kompostowniku-kojcu.

Inne porady tego eksperta

Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.