Gorzkie warzywa [Porada eksperta]
Dlaczego warzywa są gorzkie? A dokladniej: kiedy sałata, marchewka i cukinia już dojrzały okazało się, że są gorzkie w smaku. Co może być tego przyczyną? Pozdrawiam
Autor: Pixabay
Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.
Warzywa mogą być gorzkie z powodu okresowego przesuszenia podłoża (tak często dzieje się z sałatą), albo z przyczyn genetycznych (dawniej często działo się tak z ogórkami, więc cukinie mogą też mieć gen goryczy), nie wiem jakiej odmiany jest gorzka sałata - może to krewna cykorii. Przyczyną może też być nadmiar nawozów sztucznych w podłożu (przenawożenie) połączone z suszą.
Inne porady tego eksperta