Dlaczego cukinia jest gorzka? [Porada eksperta]

2021-06-23 7:16

Co może być powodem, że niektore cukinie rodzą gorzkie owoce - nie do zjedzenia.

Cukinia
Autor: photos.com Cukinia
Michał Mazik
Radzi: Michał Mazik

Specjalista w zakresie uprawy roślin zielarskich oraz warzyw. W trakcie kariery zawodowej zajmował się: zakładaniem ogrodów (Polska), produkcją roślin ozdobnych i poradnictwem w centrach ogrodniczych (USA), pracą w sadach sadach (Anglia, Włochy). Autor kilku książek ogrodniczych. Ogrodnik z wykształcenia, zawodu i zamiłowania.

Jeśli cukinia wygląda normalnie - jak zdrowy owoc, nie ma przebarwień, mozaik, plam gnilnych powodem może być przenawożenie (zwłaszcza azotem) i mała ilość wody. W przeciwnym wypadku za smak owoców mogą odpowiadać choroby grzybowe. Czasami gorzki smak cukinii (i bakłażanów) można zniwelować posypując je solą. Po pewnym czasie (gdy sól "ściągnie" sok), polewa się je wodą i dopiero przyrządza. Nie zaszkodzi sprawdzić.

Inne porady tego eksperta