Spis treści
- Dlaczego warzywa korzeniowe rosną "w liście"?
- Jak przygotować podłoże pod warzywa korzeniowe?
- W uprawie warzyw korzeniowych ważne jest zmianowanie
- Warzywa uprawiane na zbiór jesienny

Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.
Dlaczego warzywa korzeniowe rosną "w liście"?
Prawdopodobnie gleba jest zbyt luźna, piaszczysta albo odwrotnie - zbyt zbita gliniasta i dlatego warzywa korzeniowe kiepsko rosną. Warzywa korzeniowe wymienione lubią podłoże żyzne i przepuszczalne, stale umiarkowanie wilgotne. Źle znoszą okresową suszę, a potem nadmierne podlewanie. Nie należy uprawiać tych warzyw po sobie ani w tym samym miejscu rok po roku.
Glinę najlepiej przekopać z dodatkiem piasku, a glebę piaszczystą przekopać z gliną (lub inną zwięzłą glebą) i dodatkiem próchnicy, np. torfu lub trocin, kory, liści. Warto też sprawdzić kwasowość podłoża – najlepiej jeśli pH wynosi 6,0-7,0.
Jak przygotować podłoże pod warzywa korzeniowe?
Przygotowania do uprawy warzyw korzeniowych powinniśmy rozpocząć od wyboru stanowiska i przygotowania podłoża. Rośliny oczekują żyznej, głęboko uprawionej (na głębokość 30-40 cm) i lekko wilgotnej gleby, w której ich korzenie będą mogły dobrze się rozwijać. Gleba twarda, zbita, kamienista lub gliniasta utrudni ich wzrost i spowoduje deformacje korzeni, natomiast lekka i piaszczysta łatwo się przesuszy i nie utrzyma wody. Żadne z warzyw korzeniowych nie będzie też dobrze rosło na glebie świeżo nawożonej obornikiem, na której ich korzenie ulegają deformacji i stają się mniej odporne na przechowywanie. Obornik sprzyja również rozwojowi szkodników (np. połyśnicy marchwianki).
W uprawie warzyw korzeniowych ważne jest zmianowanie
Wybierając stanowisko pod uprawę warzyw korzeniowych, należy pamiętać o zasadach zmianowania, unikając sadzenia warzyw korzeniowych po sobie i po innych roślinach z tej samej rodziny botanicznej. Przerwa w uprawie powinna wynosić 3-4 lata, gdyż w tym czasie mogą pozostawać w glebie formy przetrwalnikowe groźnych chorób i szkodników. Pomimo iż warzywa korzeniowe mają podobne oczekiwania względem gleby i stanowiska, ich indywidualne wymagania nieco się różnią.
Warzywa uprawiane na zbiór jesienny
Warzywa korzeniowe mają mnóstwo wartości odżywczych i nadają się do przechowywania (odmiany późne), mrożenia oraz suszenia. W zależności od gatunku i odmiany, warzywa na zbiór jesienny sadzi się lub wysiewa od marca do czerwca, zbiera natomiast od września do końca października. W czołówce najpopularniejszych warzyw korzeniowych uprawianych na zbiór jesienny i przeznaczonych do przechowywania znajduje się marchew i pietruszka.
Poznaj też najpopularniejsze warzywa liściowe.

Inne porady tego eksperta