Dlaczego warzywa korzeniowe rosną "w liście"? Wyjaśnia ekspert

Mam działkę, na której uprawiam m.in. warzywa korzeniowe. Od kilku lat widzę, że zamiast "w korzeń" warzywa rosną "w liście". Korzenie marchwi, pietruszki czy buraków są małe, natomiast części zielone są bujne i duże (wysokie). Dlaczego tak się dzieje i co można zrobić? - pyta nasza czytelniczka.

Spis treści

  1. Dlaczego warzywa korzeniowe rosną "w liście"?
  2. Jak przygotować podłoże pod warzywa korzeniowe?
  3. W uprawie warzyw korzeniowych ważne jest zmianowanie
  4. Warzywa uprawiane na zbiór jesienny
Maciej Aleksandrowicz
Radzi: Maciej Aleksandrowicz

Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.

Dlaczego warzywa korzeniowe rosną "w liście"?

Prawdopodobnie gleba jest zbyt luźna, piaszczysta albo odwrotnie - zbyt zbita gliniasta i dlatego warzywa korzeniowe kiepsko rosną. Warzywa korzeniowe wymienione lubią podłoże żyzne i przepuszczalne, stale umiarkowanie wilgotne. Źle znoszą okresową suszę, a potem nadmierne podlewanie. Nie należy uprawiać tych warzyw po sobie ani w tym samym miejscu rok po roku.

Glinę najlepiej przekopać z dodatkiem piasku, a glebę piaszczystą przekopać z gliną (lub inną zwięzłą glebą) i dodatkiem próchnicy, np. torfu lub trocin, kory, liści. Warto też sprawdzić kwasowość podłoża – najlepiej jeśli pH wynosi 6,0-7,0.

Jak przygotować podłoże pod warzywa korzeniowe?

Przygotowania do uprawy warzyw korzeniowych powinniśmy rozpocząć od wyboru stanowiska i przygotowania podłoża. Rośliny oczekują żyznej, głęboko uprawionej (na głębokość 30-40 cm) i lekko wilgotnej gleby, w której ich korzenie będą mogły dobrze się rozwijać. Gleba twarda, zbita, kamienista lub gliniasta utrudni ich wzrost i spowoduje deformacje korzeni, natomiast lekka i piaszczysta łatwo się przesuszy i nie utrzyma wody. Żadne z warzyw korzeniowych nie będzie też dobrze rosło na glebie świeżo nawożonej obornikiem, na której ich korzenie ulegają deformacji i stają się mniej odporne na przechowywanie. Obornik sprzyja również rozwojowi szkodników (np. połyśnicy marchwianki).

W uprawie warzyw korzeniowych ważne jest zmianowanie

Wybierając stanowisko pod uprawę warzyw korzeniowych, należy pamiętać o zasadach zmianowania, unikając sadzenia warzyw korzeniowych po sobie i po innych roślinach z tej samej rodziny botanicznej. Przerwa w uprawie powinna wynosić 3-4 lata, gdyż w tym czasie mogą pozostawać w glebie formy przetrwalnikowe groźnych chorób i szkodników. Pomimo iż warzywa korzeniowe mają podobne oczekiwania względem gleby i stanowiska, ich indywidualne wymagania nieco się różnią.

Warzywa uprawiane na zbiór jesienny

Warzywa korzeniowe mają mnóstwo wartości odżywczych i nadają się do przechowywania (odmiany późne), mrożenia oraz suszenia. W zależności od gatunku i odmiany, warzywa na zbiór jesienny sadzi się lub wysiewa od marca do czerwca, zbiera natomiast od września do końca października. W czołówce najpopularniejszych warzyw korzeniowych uprawianych na zbiór jesienny i przeznaczonych do przechowywania znajduje się marchew i pietruszka.

Poznaj też najpopularniejsze warzywa liściowe.

Murator Google News

Inne porady tego eksperta

Murowane starcie
Taras – bez dachu czy zadaszony? MUROWANE STARCIE
Murator Ogroduje #2: RODOS w lesie - jak przygotować na sezon ogrodowy?
Materiał sponsorowany
Materiał sponsorowany