Dlaczego warzywa korzeniowe rosną "w liście" [Porada eksperta]
Mam działkę na której uprawiam wiele warzyw. Od kilku lat widzę, że zamiast korzenia warzywa rosną "w liście". Korzenie marchwi, pietruszki, czy bulwy buraków i kalarepy oraz cebuli są małe, natomiast części zielone są bujne i duże (wysokie). Proszę o radę jak zmienić ten stan.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Marchew to najczęściej uprawiane warzywo korzeniowe
Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.
Prawdopodobnie gleba jest zbyt luźna, piaszczysta albo odwrotnie - zbyt zbita gliniasta i dlatego warzywa korzeniowe kiepsko rosną. Glinę najlepiej przekopać z dodatkiem piasku, a glebę piaszczystą przekopać z gliną (lub inną zwięzłą glebą) i dodatkiem próchnicy, np. torfu lub trocin, kory, liści.
Inne porady tego eksperta