Dlaczego mikrobiota syberyjska żółknie? [Porada eksperta]

2013-01-10 12:57

Tydzień temu posadziłem kilka egzemplarzy mikrobioty syberyjskiej, kupionych w doniczkach. Przygotowałem im stanowisko dodając do rodzimej, dość ciężkiej gleby, torf kwaśny. Po posadzeniu obficie podlałem. Po kilku dniach widać wyraźnie żółknące igiełki na końcówkach gałązek. Co może być tego przyczyną i jak temu przeciwdziałać? Pozdrawiam.

Mikrobiota syberyjska
Autor: GettyImages Mikrobiota syberyjska
Anna Skórkowska
Radzi: Anna Skórkowska

Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.

Przyczyną żółknięcia wierzchołków pędów mikrobioty może być szok, jakiego doznaje przesadzana roślina. Drugą przyczyną mogło być okresowe przesuszenie bryły korzeniowej, a gatunek ten jest wrażliwy na suszę. Proszę dać krzewom czas na dobre ukorzenienie się i podlewać tak, by podłoże było umiarkowanie wilgotne.

Inne porady tego eksperta