Dlaczego astry chińskie zamierają? [Porada eksperta]
Lubię astry chińskie i co roku sieję je w ogrodzie. Niestety, od trzech lat rośliny chorują - wkrótce po wykiełkowaniu liście astrów brązowieją i całe rośliny zamierają. Co jest tego przyczyną? Jak zapobiec ginięciu astrów?
Redakcja serwisu odpowiada na pytania dotyczące ogrodu i roślin.
Opisane objawy - zbrązowienie i zamieranie astrów tuż po wykiełkowaniu - wskazują, że rośliny chorują na zgorzel siewek. Jest to choroba grzybowa powodowana przez kilka różnych gatunków grzybów. Można jej zapobiec, mocząc nasiona przez 30 minut w roztworze Kaptanu zawiesinowego 50WP (w stężeniu 0,4%) albo Topsinu M 70WP (w stężeniu 0,2%). Jeśli mimo to na siewkach pojawiły się objawy fuzariozy, należy je podlać tymi preparatami (w stężeniach takich jak do moczenia nasion) w ilości około 3 l cieczy na 1 m2 gruntu. (eb-g)
Inne porady tego eksperta