Czy owoce golterii nadają się na nalewki? [Porada eksperta]
Czy owoce golterii można zasypać cukrem i wykorzystać na nalewki?
Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.
Na stronie Związku Szkółkarzy Polskich znalazłąm takie informacjie dotyczące golterii rozesłanej: „… owocem golterii jest torebka, jednak otaczający ją zmięśniały kielich tworzy owoc rzekomy, przypominający jagodę. Dojrzałe owoce osiągają średnicę około jednego centymetra, ich skórka jest czerwona i błyszcząca. Wewnątrz są białe, gąbczaste i silnie aromatyczne (pachną kamforą). Owoce golterii stanowią prawdziwy przysmak kuropatw, co znalazło odzwierciedlenie w angielskiej nazwie rośliny. W Ameryce Północnej z suszonych liści golterii parzy się herbatę, a owoce używa do wypieku ciast. Wytwarzany z roślin olejek wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym oraz farmaceutycznym.”Nie spotkałam jednak nigdzie (także w nowych, starszych i bardzo starych książkach kucharskich przepisów na nalewkę z golterii.
Autor: GettyImages
Golteria jest najbardziej atrakcyjna w okresie owocowania
Inne porady tego eksperta