Cięcie drzew owocowych [Porada eksperta]
Jaki jest wpływ cięcia na wzrost, owocowanie i zdrowotność drzew owocowych? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.
Podstawowe cięcie drzew owocowych to usuwanie pędów jednorocznych rosnących pionowo do góry (tzw. wilków) oraz wycinanie pędów rosnących do wewnątrz korony i oczywiście - w miarę potrzeby - skracanie gałęzi. Cięcie powoduje redukcję korony oraz doświetlenie jej wnętrza, co sprawia, że drzewo tworzy owoców mniej (bo mniej jest gałęzi), ale dorodniejszych. Oczywiście cięcie sprawia, że korona jest mniejsza. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że im więcej i im grubsze pędy tniemy, tym jest to większym stresem dla drzewa. Przy tym im większa rana, tym większa możliwość infekcji wirusowej, bakteryjnej i grzybowej. Po usunięciu pędów drzewo będzie dążyć do odbudowy utraconej części, powstaną więc nowe pędy.
Inne porady tego eksperta