Choroba owoców czereśni [Porada eksperta]
Czereśnia pięknie i obficie zakwitła. Zrobiły się zawiązki owoców i raptem masa ich opadła, a na dużej części owoców pojawiają się czarne plamy, owoce zaczynają zasychać bądź zagniwać. Co to za choroba i co z tym robić? Czereśnia ma przynajmniej z 10 lat, może więcej. Od 2005 roku pierwszy raz są takie objawy. Musiałam też uciąć jedną dużą gałąź, bo pękła kora i wyciekała żywica.
Jest absolwentką SGGW, wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu. Jej pasją są rośliny i obserwacja przyrody. Już na studiach zajmowała się zakładaniem i pielęgnacją ogrodów oraz florystyką. Popularyzacja ogrodnictwa i przekazywanie wiedzy ogrodniczej innym sprawia jej wielką satysfakcję. Tworzy też fotograficzne portrety roślin.
Sam opad zawiązków jest rzeczą naturalną w czerwcu, ale takie masowe opadanie zawiązków może być spowodowane różnymi czynnikami, a w tym roku głównie zimną i deszczową pogodą. Opisane objawy na owocach mogą sugerować wystąpienie różnych chorób, ale w zestawieniu z uszkodzeniami kory, najbardziej prawdopodobny będzie rak bakteryjny. Chorobę tę wywołuje bakteria Pseudomonas syringae, która może atakować wszystkie części nadziemne czereśni. Do infekcji dochodzi najczęściej przez niezabezpieczone rany po cięciu, miejsca po wyłamanych pędach, uszkodzenia pogradowe i mrozowe (przypuszczam, że tak było ze wspomnianą usuniętą gałęzią). Bakteria może wnikać również przez kwiaty, przetchlinki, aparaty szparkowe i ślady po opadłych liściach. Choroba występuje najczęściej na drzewach osłabionych po zimie. Dodatkowo rozwojowi patogena sprzyja zimna i deszczowa pogoda, szczególnie w okresie jesienno-zimowym i wiosennym. Porażone owoce nie nadają się do spożycia. Szczególnie niebezpieczne są zrakowacenia na pniu i w rozwidleniach konarów, gdyż uszkodzeniu ulegają wiązki przewodzące wodę i składniki pokarmowe, a to może prowadzić do zamierania gałęzi i całych drzew. W walce z tą chorobą należy starannie kontrolować stan zdrowotny drzew. Jeśli zauważymy na korze zapadające się plamy o zmienionej barwie, należy wyciąć je jak najszybciej, wraz z fragmentem otaczającej je zdrowej tkanki. Powstałe rany (również te po każdorazowym cięciu drzewa) należy natychmiast zabezpieczyć Maścią Ogrodniczą lub farbą emulsyjną z dodatkiem środka grzybobójczego (Topsin M, Miedzian), w dawce około 2 g/l farby. Pozostawienie chorego drzewa bez ochrony może doprowadzić do jego śmierci nawet po 2-3 miesiącach od wystąpienia pierwszych objawów. Dodatkowo należy stosować ochronę chemiczną - opryskać drzewo środkami chemicznymi (np. Miedzian 50 WG/WP, Miedzian Extra 350 SC, Champion 50 WP, Cuproflow 375 SC, Kocide 101 WP, Mag 50 WP) kilkakrotnie w sezonie: w fazie nabrzmiewania pąków kwiatowych, w trakcie kwitnienia, w trakcie opadania płatków i podczas wzrostu zawiązków owoców oraz w okresie opadania liści. Zabiegi wykonywać dokładnie według instrukcji podanej na ulotce używanego środka. Póki co proszę obserwować drzewo i regularnie usuwać i niszczyć (palić) zainfekowane owoce. Najbliższy oprysk przypadnie bowiem dopiero jesienią. Proszę również zadbać o drzewo w kolejnych latach. Życzę powodzenia!
Inne porady tego eksperta