Awokado z pestki [Porada eksperta]
Zasadziłam całą pestkę awokado do doniczki. Przez jakiś czas nie zwracałam na nią uwagi, a w końcu zauważyłam, że wyrosła łodyżka. Nie wiem, jak mam dalej pielęgnować roślinę. Czytałam, że trzeba najpierw zanurzyć pestkę w słoiku z wodą, żeby puściła korzenie, a moja od razu rośnie. Proszę o wskazówki. Pozdrawiam
Autor: Piotr Sosnowski
Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.
Pestkę awokado zanurza się w wodzie, by przyspieszyć kiełkowanie. Jeżeli już rośnie, absolutnie nie należy rośliny niepokoić - najwyraźniej jest "chętna do współpracy". Awokado potrzebuje podłoża żyznego i przepuszczalnego o odczynie obojętnym, Podlewać trzeba tak, by podłoże było umiarkowanie wilgotne (najlepiej mocno podlać, a kolejny raz dopiero, gdy wierzchnia warstwa przeschnie do głębokości około 1 cm). Awokado najlepiej czuje się na wschodnim lub zachodnim oknie – po 20 maja można wystawić je na zewnątrz. W okresie wzrostu - czyli od marca do sierpnia - dobrze zasilać roślinę nawozem wieloskładnikowym dla roślin ozdobnych (co 2 tygodnie). Ważne jest, by jesienią umożliwić roślinie wejście w okres spoczynku. W tym celu należy umieścić ją w widnym pomieszczeniu o temperaturze 12-15 st.C i ograniczać stopniowo podlewanie. Awokado może zakwitnąć i owocować po 4-8 latach, ale wyłącznie wtedy, gdy ma zapewnione dobre oświetlenie, wysoką wilgotność powietrza i w okresie wzrostu stałą temperaturę 24 st.C.
Inne porady tego eksperta