Jaka ziemia do wysiewu nasion i produkcji rozsady? Jakie powinno być podłoże do siewu?
Autor: GettyImages
Ziemia, w którą wysiewamy nasiona, ma decydujący wpływ na powodzenie produkcji rozsady
Przy domowej produkcji rozsady, nasiona warzyw wysiewamy do skrzyneczek bądź doniczek wypełnionych odpowiednim podłożem. Jaka powinna być ziemia do wysiewu nasion warzyw i jak ją przygotować? Czy można użyć gotowej ziemi do wysiewu nasion warzyw? Jaką ziemię wybrać do wysiewu nasion?
Spis treści
- Samodzielne przygotowanie rozsady warzyw i kwiatów
- Jaką ziemię wybrać do wysiewu nasion?
- Gotowe podłoża do wysiewu nasion warzyw na rozsadę
Klimat panujący w naszym kraju nie sprzyja całorocznej, gruntowej uprawie ciepłolubnych gatunków warzyw, dlatego każdego roku musimy wysiewać ich nasiona lub wysadzić na rabatach ich rozsadę. Wcześniejsze przygotowanie rozsady jest szczególnie ważne w przypadku roślin warzywnych, gdyż wiele z nich charakteryzuje się dość wysokimi wymaganiami termicznymi lub długim okresem wegetacji. Produkcja rozsady pozwala zapewnić roślinom odpowiednie warunki w początkowym okresie wzrostu, dlatego po wysadzeniu do gruntu są silniejsze, odporniejsze i lepiej radzą sobie z niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi oraz konkurencją chwastów.
Samodzielne przygotowanie rozsady warzyw i kwiatów
Wiosną rozsadę warzyw możemy kupić w centrum ogrodniczym lub na targu, ale możemy ją też przygotować samodzielnie. Zadanie nie jest wprawdzie łatwe, gdyż do produkcji rozsady potrzebne nam będzie ciepłe i dobrze oświetlone pomieszczenie (najlepiej ogrzewana szklarnia, w ostateczności bardzo widny parapet, z możliwością doświetlania roślin za pomocą na przykład świetlówek), ale jeśli uda się stworzyć roślinom odpowiednie warunki, będziemy mogli cieszyć się zdrowymi warzywami z własnej działki.
- Przeczytaj też: Jak samodzielnie przygotować rozsadę kwiatów i warzyw do ogrodu?
Autor: GettyImages
Ziemia, w którą wysiewamy nasiona, ma decydujący wpływ na powodzenie produkcji rozsady
Jaką ziemię wybrać do wysiewu nasion?
Z rozsady możemy uzyskać większość warzyw (np. pomidor, papryka, sałata, seler, por, ogórek, kapusta, bakłażan), wszystkie jednak będą wymagały dobrej jakości podłoża, aby ich nasiona mogły wykiełkować, a siewki prawidłowo się rozwijać.
Ziemia do wysiewu nasion powinna być przede wszystkim wolna od patogenów chorobotwórczych, na które siewki są bardzo wrażliwe (odkażona) oraz lekka i przewiewna, co sprzyja dobrej wymianie gazowej z otoczeniem i nie powoduje nadmiernego zatrzymywania wody. Bazą takiego podłoża powinien być dobrej jakości substrat torfowy (ze sterylnego, odkwaszonego torfu wysokiego) oraz perlit lub odkażony piasek, zmieszane ze sobą w proporcji 4:1. Pożądanym dodatkiem jest także węgiel drzewny w postaci proszku, który działa odkażająco i pomaga chronić siewki przed chorobami.
Gotowe podłoża do wysiewu nasion warzyw na rozsadę
Ziemię do przygotowania rozsady możemy przygotować samodzielnie lub kupić ją w centrum ogrodniczym. Gotowe podłoża są wprawdzie droższe, ale na ogół mają lepszy skład i są wygodniejsze w użyciu. Poza torfem, piaskiem i perlitem, często mają w swoim składzie także inne dodatki ułatwiające roślinom kiełkowanie i rozwój (np. odpowiednią ilość mikro i makroelementów, materię organiczną, pożyteczne mikroorganizmy, odkażające i nadające odpowiedni odczyn pH wapno lub kredę, rozluźniające strukturę podłoża i chłonne włókno kokosowe itp.), co bardzo ułatwia opiekę nad wrażliwymi siewkami.