Naturalne wspomaganie wzrostu pomidorów. Domowe nawozy z kuchni!

2024-06-24 13:32

Gotowe nawozy mineralne są proste w użyciu i szybkie w działaniu, ale mogą też powodować zasolenie gleby i łatwo nimi przenawozić rośliny. Ostrożność przyda się szczególnie w uprawie i nawożeniu pomidorów. Bezpieczniejszym, zdrowszym i tańszym sposobem na polepszenie ich kondycji i wzrostu jest zastosowanie domowych, naturalnych odżywek, które łatwo przygotować samodzielnie. Jak zrobić domowy nawóz do pomidorów?

Pomidory
Autor: GettyImages Naturalny wzmaczniacz dla pomidorów - drożdże

Spis treści

  1. Jakich składników pokarmowych potrzebują pomidory?
  2. Czym najlepiej nawozić pomidory?
  3. Jaki najlepszy nawóz naturalny do pomidorów?
  4. Jak zrobić nawóz z bananów do pomidorów?
  5. Nawóz do pomidorów z łusek cebuli lub czosnku
  6. Nawożenie pomidorów drożdżami

Jakich składników pokarmowych potrzebują pomidory?

Pomidory, to warzywa często uprawiane w ogrodach przydomowych lub na działkach, a nierzadko także w pojemnikach na balkonach lub tarasach. Są wrażliwe na niskie temperatury (do gruntu sadzimy je dopiero po 15-tym maja), a do szybkiego wzrostu oraz budowania masy zielonej, a później zawiązywania owoców potrzebują dokarmiania.

Kluczowym składnikiem odżywczym, warunkującym wzrost pomidorów jest azot, a obok niego także fosfor, potas oraz wapń, czy magnez, które warunkują właściwy rozwój roślin oraz wpływają na zawiązywanie i wzrost owoców. Niedobór tych pierwiastków często jest przyczyną słabszego wzrostu i owocowania lub nawet zamierania pomidorów.

Czym najlepiej nawozić pomidory?

W pierwszej kolejności warto zasilać pomidory naturalnymi nawozami (kompost, przekompostowany obornik), ale nie zawsze zawierają one wszystkie niezbędne pomidorom suplementy i wtedy warto reagować (np. w przypadku występowania objawów niedoborów), stosując nawozy mineralne lub organiczne do pomidorów, które dostarczają im kompleksowo niezbędnych składników pokarmowych.

Jaki najlepszy nawóz naturalny do pomidorów?

Aby ograniczać stosowanie syntetycznych nawozów, warto wzmacniać i odżywiać pomidory domowymi sposobami. Dzięki wykorzystaniu naturalnych komponentów, które często stosujemy w kuchni, uważamy za bioodpady lub chwasty, w prosty sposób uzyskamy „wzmacniacze”, którymi (po rozcieńczeniu z wodą) można bez obaw podlewać i zasilać pomidory, by poprawić ich wzrost, owocowanie oraz odporność. Zazwyczaj zawierają one dostateczną ilość podstawowych makroelementów dla wzmocnienia roślin.

Najprostsze do przygotowania w domu lub w ogrodzie są naturalne odżywki do pomidorów sporządzone ze skórek banana, drożdży lub pokrzywy. Co ważne, przy stosowaniu tego typu preparatów wzmacniających rośliny, nie musimy obawiać się przenawożenia (ryzyko jest znikome).

Jak zrobić nawóz z bananów do pomidorów?

Łatwy do przygotowania, naturalny „wzmacniacz” do pomidorów uzyskamy z często uważanych za bezużyteczne bioodpady i wyrzucanych skórek od bananów, które zawierają wiele substancji odżywczych, ale przed wszystkim spore ilości potasu, niezbędnego do właściwego wzrostu i rozwoju pomidora.

Skórki banana wystarczy dokładnie opłukać, a następnie pokroić na mniejsze kawałki (np. w drobną kostkę) i pozostawić do wyschnięcia. Suche i rozdrobnione skórki umieszczamy w naczyniu (np. w słoiku) i zalewamy wodą. Odstawiamy na kilka dni (około tydzień). Po tym czasie, lekko sfermentowanym roztworem możemy podlewać już rośliny, po uprzednim zmieszaniu z wodą w dowolnej proporcji.

Bananowe skórki można także zastosować jako naturalny nawóz doglebowy – wystarczy zakopać je w ziemi przy krzakach pomidora.

Nawóz do pomidorów z łusek cebuli lub czosnku

W analogiczny sposób można uzyskać także inne naturalne preparaty „domowej roboty”, np. z łusek (łupin) cebuli lub czosnku, ale tutaj uzyskany roztwór korzystniej jest rozcieńczyć z wodą (np. w proporcji 1:5, czyli 1 litr nawozu na 5 litrów wody).

Nawożenie pomidorów drożdżami

Dość prostym do przygotowania w domu, naturalnym i skutecznym „wzmacniaczem” pomidorów jest preparat z drożdży piekarskich, który nie tylko zasila pomidory, ale też stanowi ochronę przed chorobami grzybowymi. Dostępne w każdym sklepie spożywczym drożdże piekarskie są pełne odżywczych właściwości - szczególnie dla pomidorów i innych warzyw. Zawierają one niezbędne do rozwoju pomidorów i łatwo przyswajalne pierwiastki, między innymi potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, selen, a oprócz tego odżywcze witaminy, białka i aminokwasy.

Drożdżowa odżywka poprawi wzrost pomidorów, rozwój systemu korzeniowego, a przy okazji także rozwój pożytecznych mikroorganizmów glebowych, które ograniczają rozwój chorób grzybowych, atakujących te rośliny.

Preparat przygotujemy z kostki drożdży piekarskich (około 100 g), którą rozdrobnić, włożyć do większego naczynia (np. 10-litrowego wiadra), zalać ciepłą wodą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany roztwór można używać do podlewania pomidorów (bez rozcieńczania) już tego samego dnia (np. po kilku godzinach).

Mocniej działa odżywka z drożdży sfermentowanych: do naczynia z drożdżami dodatkowo dodajemy 200-300 g cukru, całość odstawiamy na około dwie godziny, później zalewamy letnią woda, mieszamy i czekamy tydzień na fermentację. Przed zastosowaniem, roztwór rozcieńczamy z wodą, bo taka odżywka jest silniejsza. Preparatem z drożdży wystarczy podlewać (lub opryskiwać) rośliny dwa razy w miesiącu.

Przeczytaj też:

Pomidory - co o nich wiesz?

Pytanie 1 z 11
Skąd pochodzą pomidory?
Pomidory

Przeczytaj też inne artykuły na temat POMIDORÓW