Najgroźniejsze choroby malin - poznaj objawy i zasady zwalczania chorób malin
Maliny uprawiane w ogrodzie mogą być porażane przez różne choroby. Poznaj najgroźniejsze choroby malin, by móc w porę właściwe zareagować. Jakie choroby najczęściej atakują maliny i jak je zwalczać?
Jak większość roślin, także maliny potrzebują właściwej uprawy i pielęgnacji oraz ochrony przed zagrożeniami. Zarówno przed rozpoczęciem uprawy malin, ale też w jej trakcie warto znać groźne choroby, które mogą zaatakować te popularne owocowe krzewy, by móc w porę właściwe zareagować. Oto najczęstsze choroby malin.
Szara pleśń na malinach
W uprawie maliny bardzo często można spotkać się z kilkoma chorobami grzybowymi, które osłabiają, szpecą rośliny i obniżają plon owoców. Jedną z najczęściej spotykanych chorób jest - częsta także na innych roślinach ogrodowych - szara pleśń, której charakterystyczne objawy w postaci brunatnych plam, a następnie szarego, pylącego nalotu można zaobserwować głównie na owocach. Porażone owoce po prostu gniją na krzewie. Choroba może przebiegać bezobjawowo, aż do zbiorów, kiedy zaczyna atakować właśnie owoce. Aby zapobiegać szarej pleśni warto regularnie wycinać po zbiorach dwuletnie pędy, owocujące w danym roku, a także stosowanie oprysków na początku okresu kwitnienia (od początku kwietnia) oraz po zauważeniu pierwszych objawów. Opryski najlepiej powtarzać co 7-14 dni, a szczególnie w wilgotne lata i przy szybkim tempie przyrostu młodych pędów. Rozprzestrzenianiu się zarodników szarej pleśni sprzyja zbyt duże zagęszczenie roślin, nadmiar wilgoci oraz zbyt obfite zasilanie roślin azotem. Polecane środki do zwalczania choroby to np.: Signum, Teldor, Switch, Rovral Aquaflo, Zato - warto najlepiej stosować przemiennie, aby grzyb nie uodpornił się.
Szara pleśń – rozpoznawanie i zwalczanie szarej pleśni na roślinach >>>
Zamieranie pędów malin
Wspomniane wyżej środki sprawdzą się także w zwalczaniu dwóch innych powszechnych chorób grzybowych malin: zamierania pędów malin oraz zamierania podstawy pędów malin. Obie atakują przede wszystkim pędy krzewów, ale także pąki i liście. Podczas sezonu charakterystyczne objawy to fioletowobrązowe, ciemniejące plamy występujące u nasady młodych pędów i liści. Z kolei zimą zauważyć można na pędach szare, srebrzyste plamy oraz pękającą korę. Rozwijająca się dalej choroba prowadzi do zamierania całych pędów i krzewów. W przypadku zamierania podstawy pędów choroba atakuje dolny fragment pędów na wysokości do kilku centymetrów nad poziomem gruntu oraz szyjkę korzeniową.Aby zapobiegać zamieraniu pędów, warto jak najszybciej wyciąć i usunąć z ogrodu porażone pędy, aby uniemożliwić rozprzestrzenianie się choroby oraz unikać nadmiernego zagęszczenia krzewu przez regularne wycinanie starych pędów po owocowaniu. Do zapobiegania i zwalczania tej choroby można stosować takie same środki, jak w przypadku szarej pleśni – stosujemy je również na początku sezonu wegetacyjnego (gdy młode pędy będą miały około 20 cm długości) i ponownie kilka razy w czasie sezonu, w odstępie 10-14 dni.
Autor: GettyImages
Choroby malin: antraknoza i werticilioza
Chorobami grzybowym atakującymi maliny są również antraknoza oraz werticilioza.
- Antraknoza objawia się powstawaniem na pędach brunatnych plam, które z czasem jaśnieją, a wokół nich tworzy się czerwonawa obwódka. Choroba osłabia krzewy i powoduje zahamowanie wzrostu. Do zwalczania antraknozy można także stosować środki zalecane do walki z zamieraniem pędów, np. Rovral Aquaflo czy Switch.
- Werticilioza atakuje i poraża głównie pędy, ale jej objawem jest także żółknięcie i wcześniejsze opadanie części liści. Jednak znak rozpoznawczy tej choroby to niebieskawa smuga, z czasem ciemniejąca, ciągnąca się od nasady do szczytu pędu, zmieniająca później barwę na fioletowobrunatną. W przypadku werticiliozy rzadko skuteczne są opryski, a najlepsza jest profilaktyka, dzięki której choroba nie będzie się rozprzestrzeniała. Chore fragmenty roślin należy po prostu jak najszybciej usunąć z ogrodu i spalić.
Uprawa malin: CIĘCIE MALIN. Jak ciąć maliny w ogrodzie >>>
Wirusowe choroby malin
Wiele chorób roślin, także malin, powodowanych jest przez wirusy. Warto wspomnieć o dwóch z nich: mozaice maliny oraz chlorozie nerwów liści maliny. W przypadku mozaiki maliny, choroba poraża liście, które pokrywają się żółtawymi plamkami, a ich nerwy jaśnieją i bledną. Blaszka liściowa deformuje się i zwija, co dalej prowadzi do zahamowania wzrostu całego krzewu i obniżenia jakości ilości plonu owoców. Ponadto, zaatakowane pędy łatwo się łamią, szczególnie w ich szczytowej części. Niestety w większości przypadków krzewy zaatakowane przez wirusa mozaiki, w ciągu kliku sezonów zamierają. Najlepszym sposobem profilaktyki jest zwalczanie mszyc występujących na krzewach, ponieważ właśnie te owady przenoszą wirusa mozaiki.
Chloroza nerwów liści maliny objawia się przede wszystkim pojawianiem się (głównie latem) chlorotycznych, żółtawych plam na powierzchni liści i przy ich nerwach. Choroba atakuje przeważnie liście na najmłodszych pędach. Liście z czasem deformują się i zniekształcają. Podobnie, jak w przypadku mozaiki, można głównie zapobiegać wystąpieniu chlorozy przez zwalczanie mszyc, które przenoszą wirusa chlorozy i infekują rośliny. Sprawdzone środki do zwalczania mszyc to np. preparaty Mospilan lub Karate Zeon.