Suszenie grzybów w piekarniku z termoobiegiem czy bez? Jak suszyć grzyby w piekarniku?

2023-09-15 13:28

Suszenie grzybów w piekarniku - jak to robić prawidłowo? Czy do suszenie grzybów w piekarniku stosować termoobieg? W jakiej temperaturze suszyć grzyby? Podpowiadamy nie tylko, jak suszyć grzyby, ale też jak potem je przechowywać, aby zachowały trwałość i smak.

Spis treści

  1. Jak przygotować grzyby do suszenia?
  2. Suszenie grzybów - ważne wskazówki
  3. Jak suszyć grzyby w piekarniku? W jakiej temperaturze?
  4. Suszenie grzybów w piekarniku z termoobiegiem czy bez?
  5. Suszenie grzybów w suszarce
  6. Przechowywanie wysuszonych grzybów

Grzyby leśne od dawna są ważnym składnikiem dań kuchni polskiej, gdyż ich szczególny smak i niezwykły aromat znakomicie komponuje się z wieloma tradycyjnymi potrawami, takimi jak bigos, kapusta z grzybami czy pierogi. Aby jednak móc wykorzystać grzyby do celów kulinarnych, zaraz po zbiorze należy je zakonserwować, gdyż w przeciwnym razie bardzo szybko się zepsują i nie będą nadawały się do spożycia. Zebrane grzyby trzeba więc przerobić. Najczęściej zebrane grzyby suszymy albo marynujemy.

Istnieje kilka metod konserwacji grzybów, ale jedną z najlepszych i najczęściej wykorzystywanych jest suszenie. Dobrze wysuszone i właściwie przechowywane grzyby na długo zachowają swój intensywny aromat i będą nadawały się do spożycia nawet przez 3–4 lata. Podpowiadamy, jak suszyć i jak przechowywać grzyby.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Zebrane w lesie najlepiej przygotować do suszenia już w dniu, kiedy zostały zebrane - nie można przetrzymywać ich zbyt długo (powinny być świeże).

Zaczynamy od przebrania grzybów i odłożenia wszystkich egzemplarzy uszkodzonych, pogniecionych, nadgniłych i robaczywych. Następnie te "dobre" trzeba dokładnie oczyścić je z resztek igliwia, mchu, ziemi i liści. Czyszczenie powinno odbywać się na sucho, gdyż grzyby moczone w wodzie szybko nasiąkają i stają się trudne do wysuszenia. Do czyszczenia można użyć pędzelka.

Grzyby leśne można suszyć w całości (mniejsze egzemplarze) lub pokrojone na plastry grubości około 1 cm (grzyby duże). Suszymy zarówno kapelusze, jak i trzony grzybów.

Suszenie grzybów - ważne wskazówki

Jeśli w okresie zbiorów pogoda jest słoneczna i bezdeszczowa, pierwszy etap suszenia grzybów warto przeprowadzić na wolnym powietrzu, rozkładając grzyby na sitach lub rozwieszając na sznurkach (pokrojone grzyby nawlekamy na nitkę. Pamiętajmy, by grzyby suszyć w miejscu przewiewnym i słonecznym. Czas suszenia grzybów tym sposobem zależy od nasłonecznienia i wilgotności powietrza.

Należy jednak pamiętać, że okres największego grzybobrania przypada na jesień, która w naszym kraju rzadko bywa gorąca i słoneczna, dlatego suszenie na powietrzu zwykle nie wystarcza i konieczne jest dosuszanie grzybów w warunkach domowych.

Grzyby można też suszyć w ogrzewanym pomieszczeniu rozłożone na papierze. Ten sposób ma pewne wady, ponieważ na efekt końcowy musimy czekać dość długo, a do tego grzyby mogą przyklejać się do papieru, a gdy je z niego zdejmujemy mogą się połamać.

Zobacz galerię: Jak suszyć i przechowywać grzyby

Jak suszyć grzyby w piekarniku? W jakiej temperaturze?

Suszenie grzybów w piekarniku jest bardzo popularne, ale trzeba to zrobić dobrze. Podczas suszenia grzybów drzwiczki piekarnika muszą być lekko uchylone, a temperatura dostosowywana do etapu suszenia. Na początku, kiedy grzyby zawierają jeszcze sporo wody, temperatura powinna wynosić 45–50 st.C, natomiast gdy grzyby już lekko się podsuszą, temperaturę należy podnieść do 65 st. C. Dobrze wysuszone grzyby powinny być lekkie i elastyczne, a po silniejszym naciśnięciu powinny pękać.

Suszenie grzybów w piekarniku z termoobiegiem czy bez?

Do suszenia grzybów w piekarniku warto włączyć termoobieg, a więc wentylator. Dzięki tej funkcji powietrze w piekarniku jest w ruchu, co przyspiesza odparowanie wody z grzybów. Termoobieg przydaje się również, gdy suszymy grzyby na kilku poziomach - powietrze jest wtedy równomiernie rozprowadzane i trafia we wszystkie zakamarki piekarnika.

Suszenie grzybów w suszarce

Specjalna suszarka do grzybów daje najlepsze efekty, ale nie każdy ma ta sprzęt. W suszarce grzyby suszą się szybko, nie są narażone na przypalenie i nie chłoną obcych zapachów.

Przechowywanie wysuszonych grzybów

Wysuszone grzyby należy umieścić w suchych, czystych, najlepiej szklanych i szczelnie zamykanych naczyniach. Taki pojemnik ochroni grzyby przed wilgocią, utratą zapachu i inwazją szkodników (np. moli spożywczych). Suszone grzyby należy przechowywać w ciepłym i ciemnym miejscu, np. w szafce kuchennej, dzięki czemu susz nie straci koloru.

Przeczytaj też:

Quiz. Trujące, jadalne, niejadalne - sprawdź, czy dobrze rozpoznasz te grzyby

Pytanie 1 z 14
Pieprznik pomarańczowy jest...
pieprznik pomarańczowy
Jak zbierać grzyby?
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.