Jak suszyć grzyby? Suszenie i przechowywanie grzybów zebranych w lesie

2022-09-27 18:08
Suszenie grzybów
Autor: GettyImages Dobrze wysuszone i właściwie przechowywane grzyby na długo zachowają swój aromat

Suszenie grzybów. Po udanym grzybobraniu, zebrane grzyby trzeba jak najszybciej przerobić. Najczęściej grzyby suszymy albo marynujemy. Podpowiadamy, jak suszyć i przechowywać grzyby, by zachowały trwałość i smak. Sprawdzone sposoby.

Grzyby leśne od dawna są ważnym składnikiem dań kuchni polskiej, gdyż ich szczególny smak i niezwykły aromat znakomicie komponuje się z wieloma tradycyjnymi potrawami, takimi jak bigos, kapusta z grzybami czy pierogi. Aby jednak móc wykorzystać grzyby do celów kulinarnych, zaraz po zbiorze należy je zakonserwować, gdyż w przeciwnym razie bardzo szybko się zepsują i nie będą nadawały się do spożycia. Zebrane grzyby trzeba więc przerobić. Najczęściej zebrane grzyby suszymy albo marynujemy.

Istnieje kilka metod konserwacji grzybów, ale jedną z najlepszych i najczęściej wykorzystywanych jest suszenie. Dobrze wysuszone i właściwie przechowywane grzyby na długo zachowają swój intensywny aromat i będą nadawały się do spożycia nawet przez 3–4 lata.

Podpowiadamy, jak suszyć i przechowywać grzyby.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Zebrane w lesie najlepiej przygotować do suszenia już w dniu, kiedy zostały zebrane - nie można przetrzymywać ich zbyt długo (powinny być świeże).

Zaczynamy od przebrania grzybów i odłożenia wszystkich egzemplarzy uszkodzonych, pogniecionych, nadgniłych i robaczywych. Następnie te "dobre" trzeba dokładnie oczyścić je z resztek igliwia, mchu, ziemi i liści. Czyszczenie powinno odbywać się na sucho, gdyż grzyby moczone w wodzie szybko nasiąkają i stają się trudne do wysuszenia. Do czyszczenia można użyć pędzelka.

Grzyby leśne można suszyć w całości (mniejsze egzemplarze) lub pokrojone na plastry grubości około 1 cm (grzyby duże). Suszymy zarówno kapelusze, jak i trzony grzybów.

>>Przeczytaj też: Mikoryza – rośliny i grzyby w pożytecznej symbiozie

Suszenie grzybów: jak suszyć

Jeśli w okresie zbiorów pogoda jest słoneczna i bezdeszczowa, pierwszy etap suszenia grzybów warto przeprowadzić na wolnym powietrzu, rozkładając grzyby na sitach lub rozwieszając na sznurkach (pokrojone grzyby nawlekamy na nitkę. Pamiętajmy, by grzyby suszyć w miejscu przewiewnym i słonecznym. Czas suszenia grzybów tym sposobem zależy od nasłonecznienia i wilgotności powietrza.

Należy jednak pamiętać, że okres największego grzybobrania przypada na jesień, która w naszym kraju rzadko bywa gorąca i słoneczna, dlatego suszenie na powietrzu zwykle nie wystarcza i konieczne jest dosuszanie grzybów w warunkach domowych.

Grzyby można też suszyć w ogrzewanym pomieszczeniu rozłożone na papierze. Ten sposób ma pewne wady, ponieważ na efekt końcowy musimy czekać dość długo, a do tego grzyby mogą przyklejać się do papieru, a gdy je z niego zdejmujemy mogą się połamać.

Grzyby leśne w ogrodzie. Uprawa grzybów w ogrodzie - czy to możliwe? >>>

Suszenie grzybów w suszarkach i piekarniku

Najlepsze rezultaty suszenia grzybów dają specjalne suszarki elektryczne, w których grzyby suszą się szybko, nie są narażone na przypalenie i nie chłoną obcych zapachów. Jeśli jednak nie dysponujemy takim urządzeniem, grzyby możemy również wysuszyć w piecyku kuchennym, co wymaga jednak więcej uwagi. Jeśli suszenie odbywa się w piekarniku, jego drzwiczki powinny być przez cały czas lekko uchylone, a temperatura dostosowywana do etapu suszenia. Na początku, kiedy grzyby zawierają jeszcze sporo wody, temperatura powinna wynosić 45–50 st. C, natomiast gdy grzyby już lekko się podsuszą, temperaturę należy podnieść do 65 st. C. Dobrze wysuszone grzyby powinny być lekkie i elastyczne, a po silniejszym naciśnięciu powinny pękać.

Przechowywanie wysuszonych grzybów

Wysuszone grzyby należy umieścić w suchych, czystych, najlepiej szklanych i szczelnie zamykanych naczyniach. Taki pojemnik ochroni grzyby przed wilgocią, utratą zapachu i inwazją szkodników (np. moli spożywczych). Suszone grzyby należy przechowywać w ciepłym i ciemnym miejscu, np. w szafce kuchennej, dzięki czemu susz nie straci koloru.

QUIZ. Borowik, maślak czy kurka? Sprawdź, czy jesteś prawdziwym GRZYBIARZEM!

Pytanie 1 z 8
Na początek coś łatwego! Jakie grzyby są na zdjęciu?
QUIZ. Borowik, maślak czy kurka? Sprawdź, czy jesteś prawdziwym GRZYBIARZEM!
Jak zbierać grzyby?
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE