Zebrane grzyby trzeba jak najszybciej przerobić lub zakonserwować. Jednym z najczęstszych sposobów konserwacji grzybów jest ich suszenie. Czy wiesz, jak suszyć grzyby, by zachować ich wartości?
Przygotowanie grzybów do suszenia
Przed suszeniem grzyby trzeba odpowiednio przygotować
więcej...
foto: GettyImages
Jak skrócić czas suszenia grzybów?
Czas suszenia grzybów będzie krótszy, jeśli pokroimy je w plasterki
więcej...
foto: GettyImages
Suszenie grzybów na wolnym powietrzu
Możemy suszyć grzyby na dworze - na grubej nici lub sznurku
więcej...
foto: GettyImages
Krojenie grzybów przed suszeniem
Duże grzyby przed suszeniem należy pokroić
więcej...
foto: GettyImages
Przed suszeniem grzybów
Grzyby leśne można suszyć w całości (mniejsze egzemplarze) lub pokrojone na plastry (grzyby duże)
więcej...
foto: www.thinkstockphotos.com
Układanie grzybów w suszarce
Pokrojone grzyby rozkładamy na sitach suszarki pojedynczą warstwą
więcej...
foto: www.thinkstockphotos.com
Suszenie grzybów na dworze
Pokrojone i nanizane na sznurek grzyby można suszyć np. na balkonie, ale po warunkiem, że jest sucho
więcej...
foto: www.thinkstockphotos.com
Sprzęt do suszenia grzybów
Najlepsze rezultaty suszenia grzybów dają specjalne suszarki elektryczne
więcej...
foto: www.thinkstockphotos.com
Przechowywanie grzybów
Suszone grzyby przechowywać najlepiej w szklanych i szczelnie zamykanych naczyniach
więcej...
foto: www.thinkstockphotos.com
Suszone grzyby
Dobrze wysuszone i właściwie przechowywane grzyby na długo zachowają swój aromat