Cięcie agrestu - kiedy i jak przycinać agrest, aby krzew dobrze owocował?

2024-02-01 10:03

Cięcie agrestu to ważny zabieg pielęgnacyjny. Kluczowe jest cięcie krzewów agrestu od 3-ciego do 5-tego roku po posadzeniu, kiedy to zaczyna się pełne owocowanie. Kiedy i jak przycinać agrest? Jak przycinać młode i starsze krzewy agrestu?

Cięcie agrestu
Autor: Getty Images Agrest przycinamy na przedwiośniu, zanim krzew rozpocznie wegetację

Spis treści

  1. Jak przycinać młode krzewy agrestu?
  2. Cięcie starszych krzewów agrestu
  3. Jak ciąć agrest pienny?
  4. Czym są krótkopędy?

Aby dobrze formować krzewy owocowe, warto wiedzieć, w jaki sposób owocują poszczególne gatunki. W przypadku agrestu pąki kwiatowe, a potem owoce zawiązują się na starszych pędach, dlatego należy umiejętnie je skracać. Jak zatem ciąć agrest?

Jak przycinać młode krzewy agrestu?

Najczęściej uprawiane są dwie formy krzewów agrestu: krzewiasta oraz pienna (szczepiona na niewysokim pniu). W przypadku agrestu krzaczastego, w pierwszym sezonie uprawy, po posadzeniu należy wiosną skrócić wszystkie pędy o około 2/3 ich długości. W kolejnym sezonie postępujemy podobnie, czyli ponownie skracamy pędy, które wybiły w poprzednim roku z pozostawionych pąków.

Cięcie starszych krzewów agrestu

Kluczowe jest cięcie krzewów agrestu w okresie od 3-ciego do 5-tego roku po posadzeniu, kiedy to zaczyna się pełne owocowanie. Agrest zawiązuje pąki kwiatowe na krótkopędach powstających na 3-4 letnich gałązkach i właśnie na nich powstają później owoce. W trzecim roku uprawy zalecane jest lekkie prześwietlenie krzewu, czyli usunięcie wszystkich pędów krzyżujących się albo rosnących na boki i pokładających się. Trzeba także skrócić pędy jednoroczne o około 1/3 długości, aby pobudzić je do wytworzenia kluczowych krótkopędów, na których zwiążą się właśnie pąki kwiatowe i owoce.

Piąty rok uprawy to czas wchodzenia agrestu w okres pełnego owocowania i w tym czasie optymalnie uformowane krzewy powinny składać się z około 8-10 mocno rozgałęzionych pędów głównych. Od tego momentu coroczne wiosenne cięcie polega na prześwietlaniu krzewu - usuwaniu mniej więcej połowy (4-5) pędów najstarszych lub pokładających się i zastępowaniu ich młodymi, jednorocznymi. Wycinamy także wszystkie pędy najsłabsze (także jednoroczne), aby nie zagęszczały krzewu.

Podczas wspomnianego prześwietlania krzewu warto także usuwać wszystkie fragmenty (np. wierzchołki) pędów porażane przez chorobę grzybową – amerykańskiego mączniaka agrestu. Porażone fragmenty rośliny pokryte są białym i mączystym (później brunatnym) nalotem grzybni. Na wierzchołkach pędów objawy widoczne są od wczesnej wiosny, a pierwsze mączyste plamy na liściach i owocach można zauważyć na początku czerwca.

Cięcie agrestu
Autor: GettyImages W czasie sezonu wegetacyjnego należy usuwać pędy agrestu z objawami chorób, gdy tylko je zauważymy
Zimowo-wiosenne cięcie drzew owocowych. Poradnik: jak przycinać drzewa owocowe [WIDEO]

Jak ciąć agrest pienny?

Po posadzeniu krzewu agrestu w formie piennej, należy przede wszystkim przywiązać go do palika, aby zapewnić roślinie stabilny wzrost. Jeśli sadzimy nierozgałęziony szczep jednopędowy, musimy wiosną skrócić ten pęd główny o połowę, aby pobudzić pąki położone poniżej ciecia do wypuszczenia nowych pędów. W roku następnym, także wiosną, pędy, które wybiły z pozostawionych w poprzednim roku pąków, skracamy o około 1/3 ich długości. Dobrze uformowana korona formy piennej agrestu, powinna składać się z około 6-8 pędów głównych, stanowiących jej szkielet. Gdy osiągniemy ten stan, przycinamy krzew podobnie, jak w przypadku agrestów krzaczastych.

Od trzeciego roku usuwamy gałązki krzyżujące się oraz skracamy pędy jednoroczne o 1/3 długości, aby wytworzyły krótkopędy owoconośne. Po wejściu danej odmiany w okres owocowania (w 4.-5. roku) corocznie, na wiosnę prześwietlamy koronę podobnie jak formy krzewiaste – połowę starych pędów usuwamy, aby zrobić miejsce dla najsilniejszych, jednorocznych.

Przeczytaj też:

warto wiedzieć

Czym są krótkopędy?

Terminem tym określa się zwykle silnie skrócony fragment pędu spotykany u niektórych roślin. W uprawie roślin sadowniczych za krótkopęd uważany jest każdy bardzo krótki pęd (poniżej 20 cm długości) i zwykle dzieli się je na jednoroczne i wieloletnie. U drzew i krzewów owocowych krótkopędy są głównym lub wyłącznym miejscem tworzenia się pąków liściowych i kwiatowych (np. u jabłoni, śliwy, gruszy, czereśni, agrestu, porzeczki białej i czerwonej).

Krzewy i drzewa owocowe. Czy rozpoznasz je wszystkie?

Pytanie 1 z 9
Z tej rośliny zerwiesz...
winorośl