Jak kupować żywą choinkę? Na co zwrócić uwagę kupując żywe drzewko na święta?

PORADNIK: jak kupować ciętą choinkę. Choinka to obowiązkowa dekoracja każdego domu na Boże Narodzenie. Wiele osób co roku kupuje żywe drzewko. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę kupując żywą, ciętą choinkę.
Zwolennicy prawdziwej choinki uważają, że musi to być żywe drzewko. Podstawowym argumentem przemawiającym za zakupem żywej choinki jest jej aromat. Tylko świeże drzewko pachnie jak las.
Choć w ostatnich latach coraz chętniej kupujemy na choinki drzewka iglaste uprawiane w donicach, to nadal największą popularnością cieszą się tzw. choinki cięte, czyli drzewka ścinane w lesie lub plantacji, które są pozbawione korzeni. One nie nadają się do ponownego posadzenia.
Niestety takie cięte drzewko po Świętach Bożego Narodzenia jest w większości przypadków wyrzucane do śmietnika. Jedynie osoby, które posiadają ogród (albo działkę), a w ogrodzie kompostownik, decydują się na rozdrobnienie drzewka na małe fragmenty i jego kompostowanie.
Ile postoi w domu cięta choinka?
Wadą choinki ciętej jest też jego krótka trwałość, która - w zależności od gatunku iglaka - wynosi od jednego do trzech tygodni. Wybierając ciętą choinkę pamiętajmy, że najmniej trwałe są świerki, a najtrwalsze są jodły. Na to, jak długo cięte drzewko będzie zdobiło nasz dom, wpływ ma miejsce jego ekspozycji: im dalej od kaloryfera, tym choinka będzie stała dłużej.
Przeczytaj też: Choinka na święta: świerk pospolity, kłujący, czy jodła kaukaska? Jaką choinkę kupić? >>>
Autor: www.thinkstockphotos.com
Wybierając w punktach sprzedaży choinkę ciętą, przede wszystkim zwróćmy uwagę na jego świeżość
Na co zwracać uwagę wybierając żywą ciętą choinkę?
Wybierając w punktach sprzedaży (przed świętami jest ich mnóstwo) cięte drzewko, przede wszystkim zwróćmy uwagę na jego świeżość, bo choinka świeża oczywiście postoi w naszym domu dłużej.
To, czy drzewko jest świeże, czyli dopiero co ścięte, można poznać po miejscu cięcia: jeżeli jest ono jasnobrązowe i dodatkowo widać na nim kropelki żywicy, świadczy to o tym, że choinka została ścięta 2–3 dni temu. Natomiast jeśli pień w miejscu, gdzie drzewko ścięto ma ciemnobrązowy kolor, to drzewko ścięto dużo wcześniej. W konsekwencji będzie miało krótszą trwałość.
Kupując ciętą choinkę sprawdźmy także barwę igieł. Świeże drzewko ma igły o soczyście zielonym kolorze, a to ścięte dużo wcześniej ma igły zbrązowiałe. Dyskwalifikujemy też drzewka, na których nawet miejscowo widać żółknięcia.
Wybierzmy drzewko, którego gałęzie nie są zbyt cienkie, bo zawieszone na nich choinkowe ozdoby spowodują ich nadmierne wyginanie się. A jeśli bombki będą bardzo ciężkie, to mogą się na cienkich gałązkach nie utrzymać.
Wybierając drzewko trzeba poprosić o zdjęcie siatkowej osłony, bo tylko wtedy możemy ocenić w pełni jakość choinki oraz jej gęstość. A dodatkowo zobaczymy jak dużo miejsca będzie zajmowała w domu i czy nie trzeba będzie nieco ją skrócić i obciąć kilka dolnych gałęzi (to najlepiej zrobić w miejscu sprzedaży - sprzedawcy najczęściej mają siekierę i piłę niezbędne do cięcia).
Jak zadbać o ciętą choinkę po zakupie?
Bezpośrednio po zakupie, gdy przyniesiemy lub przywieziemy choinkę do domu, lepiej nie wnosić jej od razu do salonu. Warto przez minimum dobę zaaklimatyzować ją w chłodnym pomieszczeniu. Nie należy stawiać choinki w pobliżu kaloryferów czy innych źródeł ciepła.
A na koniec pamiętajmy, że ciętą choinkę trzeba w domu jakoś umocować, najlepiej w specjalnie do tego przeznaczonym stojaku. Najlepiej, gdy ma on pojemnik na wodę, bowiem choince trzeba zapewnić dostęp do wody. Cięte drzewko można też wstawić do dużej doniczki wypełnionej podłożem (jeśli będziemy utrzymywać je wilgotnym, jest szansa, że drzewko postoi dłużej).
Kupując ciętą choinkę koniecznie zwróćmy uwagę, czy drzewko pochodzi z legalnej wycinki.