Problemy z piecem żeliwnym... Co zrobić, żeby koza nie dymiła
Mieszkanie w starym domu często pociąga za sobą konieczność zakupienia pieca żeliwnego, tzw. kozy. Na tym problemy się jednak nie kończą. Jeśli posiadasz dodatkowo kuchnię kaflową, musisz wiedzieć, jak podłączyć ją w odpowiedni sposób do kozy. Przeczyszczenie komina pieca i podłączenie piecyka rurą z kolankiem do paleniska może nie wystarczyć! Zobacz, w jaki sposób sprawić, by nie dymiło się z piecyka.
Autor: Agnieszka i Marek Sterniccy
Koza musi być podłączona do własnego komina o przekroju i wysokości proporcjonalnej do wielkości paleniska (zgodnie z wymaganiami producenta). Najlepiej, gdy wlot do komina znajduje się nad kozą, ale może też być z tyłu lub z boku
Przyczyną dymienia kozy jest prawdopodobnie sposób odprowadzania z niej dymu. Każde urządzenie, w którym spala się paliwo, musi mieć bowiem własny komin wykonany według określonych zasad. Komin powinien mieć odpowiedni, dobrany do wielkości przekrój i być poprowadzony pionowo w górę bez żadnych załamań i przewężeń. Połączenie między paleniskiem a kominem (czopuch) też musi być jak najkrótsze paleniska i poprowadzone w jak najprostszy sposób.
Dym z kozy jest najpierw kierowany do paleniska pieca kaflowego, a dopiero stamtąd odprowadzany do komina. Rura przyłączeniowa nie może być też zbyt długa (nie dłuższa niż 2 m) i mieć nie więcej niż dwa załamania. Króciec wylotu dymu z kozy może być skierowany do góry (jak na rysunku) albo do tyłu. Zależnie od tego stosuje się odpowiednio ukształtowane odcinki rur ze stali (niekoniecznie kwasoodpornej).
Piecyk z kominem powinna być dopasowana do średnicy króćca piecyka i zamontowana w taki sposób (do środka króćca), aby skropliny, które mogą powstać w kominie, nie wydostawały się na zewnątrz. Zaburzenia ciągu w kominie objawiające się wydostawaniem dymu do pomieszczenia mogą mieć także inną przyczynę niż nieodpowiedni przewód kominowy bądź niewłaściwe podłączenie.
Dym może się wydostawać również z powodu podciśnienia w budynku, czyli wtedy, gdy koza pobiera do spalania więcej powietrza, niż dopływa go z zewnątrz. W takim przypadku trzeba doprowadzić powietrze z zewnątrz przez nawiewniki, kanał wentylacyjny lub uchylone okno.