Wykończenie dachówki: glazurowana i angobowana. Czym się różnią, jakie mają właściwości?

2018-07-18 15:28

Decydując się na pokrycie z dachówki ceramicznej, musimy wybrać jej rodzaj. Producenci oferują dachówki naturalne, angobowane lub glazurowane. Porównujemy te odmiany i pomagamy w właściwym wyborze.

Ciemna dachówka Röben
Autor: Röben

Dachówka naturalna

Dachówka naturalna to najtańszy rodzaj dachówki ceramicznej, ale w skali całego pokrycia, jest to różnica nieznaczna w stosunku do dachówki angobowanej. Jest to gatunek rzadko wybierany przez inwestorów, ponieważ taka dachówka nie jest idealna.

Glina po wypaleniu ma charakterystyczny, czerwony kolor, który zawdzięcza związkom żelaza, znajdującym się w materiale. Ponieważ ich zawartość jest różna w zależności od miejsca wydobycia, nawet dachówki z tej samej serii mogą się różnić od siebie odcieniem. Dla niektórych taka niedoskonałość stworzy unikalny styl i charakter domu. Dla tych, którzy jednak wolą, aby cała powierzchnia dachu była idealnie jednolita, polecany jest wybór dachówek glazurowanych lub angobowanych.

Ponadto, porowata powierzchnia dachówki naturalnej sprzyja zabrudzeniom i porastaniu przez mchy. Jeśli planujemy budować dom blisko lasu lub dużego skupiska drzew, nasz dach szybko pokryłby się zielonym nalotem. To również może być zaleta, jeśli remontujemy wiekowy budynek lub chcemy wystylizować i postarzyć nasz dom. Większość inwestorów decyduje się jednak na pokrycie dachowe prostsze w utrzymaniu.

Dachówka angobowana

Angoba składa się ze specjalnie przygotowanej ciekłej masy gliny z domieszką odpowiednich minerałów lub tlenków metali. Takie wykończenie pozwala rozszerzyć paletę kolorystyczną dachówek i wyjść poza tradycyjną czerwień. Oczywiście naturalny kolor pozostaje do wyboru, ale na rynku są także dachówki angobowane w różnych odcieniach brązu, czerni czy szarości. W przeciwieństwie do dachówek naturalnych, te dachówki mają już jednolite zabarwienie o takim samym odcieniu.

  • Zalety dachówek angobowanych

Dachówki angobowane są bardziej odporne na zabrudzenia oraz porastanie przez mchy, ponieważ ich gładka powierzchnia sprzyja czyszczeniu w trakcie deszczu. Ponadto, angoba nie tworzy na powierzchni dachówki zamkniętej struktury, ale pozostawia otwarte pory, co pozwala zachować dobre właściwości dyfuzyjne.

Dachówka glazurowana

Glazura to w przeważającej części zdrobnione, wstępnie stopione szkliwo, wzbogacone nieorganicznymi dodatkami. Dachówki pokryte glazurą to najdroższe rozwiązanie. W zamian otrzymujemy bardziej szklistą powierzchnię niż w dachówkach angobowanych oraz jeszcze lepszą ochronę przed porastaniem i zanieczyszczeniami.

  • Zalety dachówek glazurowanych

Dach pokryty tym materiałem, bardzo długo nie będzie wymagał czyszczenia, ponieważ zabrudzenia będą zmywane w trakcie opadów. Warstwa glazury, w przeciwieństwie do angoby, zamyka pory na powierzchni dachówki.

Dachówki glazurowane i angobowane
Autor: Röben

Angobowana czy glazurowana: jaki rodzaj wykończenia dachówek jest najlepszy?

Dachówka naturalna polecana jest głównie inwestorom, którym zależy na tradycyjnym wyglądzie lub odnawiają stary dom i chcą zachować jego pierwotny styl i charakter.

Dachówka angobowana będzie dobrym wyborem dla większości budujących. Jest to rozsądny kompromis pomiędzy wysokimi właściwościami ochronnymi, a ceną.

Na dachówkę glazurowaną powinni się zdecydować ci inwestorzy, którym zależy na maksymalnej ochronie przeciw zabrudzeniom i porastaniu dachu przez mchy. Jest też polecana dla fanów powierzchni wykończonych na wysoki połysk. Glazura to najlepsze wykończenie dachówki, ale co za tym idzie, także najdroższe, więc nie każdy będzie mógł sobie na nie pozwolić.

Trwałość dachówek

Należy pamiętać, że każda dachówka - niezależnie od wykończenia – jest tak samo wytrzymała. Pokrycie glazurą czy angobą nie wpływa na to, że dany produkt więcej przetrwa. W przypadku dachówek, najważniejszym parametrem wpływającym na żywotność jest odpowiednio wysoka mrozoodporność. A ta właściwość jest ściśle powiązana z nasiąkliwością, czyli informacją, o ile zwiększy się masa dachówki po zanurzeniu w wodzie. Jeśli produkt przyjmuje bardzo małe ilości wody, to na pewno wytrzyma wiele cykli zamarzania i odmarzania, niezależnie od tego czy jest pokryty dodatkową warstwą wykończenia. To gwarantuje żywotność dachówki na poziomie kilkudziesięciu, a nawet stu lat.

Pozostałe podkategorie