| muratordom.pl » Kuchnia » Electrolux » Piekarnik parowy i reszta

Piekarnik parowy i reszta

Na rynku dostępne są różne urządzenia do gotowania na parze. Mają jednak wiele ograniczeń w porównaniu z wielofunkcyjnym piekarnikiem parowym.

Piekarnik parowy Combi Steam
Podstawowym wyróżnikiem piekarnika parowego Combi Steam jest możliwość łączenia pary i gorącego powietrza, co daje wspaniałe rezultaty. Większość urządzeń pozwala albo piec potrawy przy pomocy suchego, gorącego powietrza, albo gotować je na parze.

Potrawy przygotowywane przy pomocy pary i gorącego powietrza są soczyste w środku i przyjemnie przyrumienione na zewnątrz. Pieczenie na parze odbywa się w niższej temperaturze niż tradycyjne pieczenie, dzięki czemu komórki z jakich składają się produkty nie pękają. Przygotowując posiłek przy pomocy pary tracimy mniej składników odżywczych i minerałów. Para wydobywa najlepsze właściwości produktów, z niespotykaną precyzją uwydatniając ich smak, aromat i konsystencję. Mówiąc prościej: para pozwala poczuć smak w rozdzielczości HD.

Kulinarne fajerwerki - zobacz więcej >>>


Piekarnik parowy Electrolux może też działać jak tradycyjny, wielofunkcyjny piekarnik.

Autor: Electrolux

Piekarnik parowy Combi Steam

Autor: Ryszard Piątkowski

Metalowy koszyk do gotowania na parze

Inne sposoby gotowania na parze

Elektryczny parowar
używany przede wszystkim do gotowania warzyw i do niektórych ryb

  • wymaga dodatkowego miejsca w kuchni do przechowywania
  • trudny do rozmontowania na części i czyszczenia
  • nie ma możliwości przypieczenia potraw z wierzchu

Garnek ciśnieniowy
używany przede wszystkim do gotowania warzyw

  • wymaga dużej ostrożności, można się łatwo poparzyć
  • jest trudny w obsłudze
  • potrawy przygotowane pod ciśnieniem w garnku tracą naturalny smak i konsystencję
  • w czasie gotowania nie można dodawać/uzupełniać wody

Bambusowy parownik
używany głównie w Chinach, do przygotowania ryżu i warzyw

  • specyficzny zapach bambusa przenika do gotowanych potraw
  • jest trudny w czyszczeniu, a przez to mniej higieniczny

Metalowy koszyk do gotowania na parze
używany przede wszystkim do gotowania warzyw

  • umożliwia gotowanie na parze tylko jednego składnika na raz
  • wymaga częstego uzupełniania wody
  • wodę dolewa się w trakcie gotowania mocząc składniki

 

Przeczytaj dodatkowo:
Kurczak z tymiankiem i warzywami

Przepis na kurczaka pachnącego czosnkiem, tymiankiem i szałwią.

Lasagne z kurczakiem i grzybami

Lasagne z kurczakiem to jedna z wariacji popularnego włoskiego dania, trochę bardziej elegancka. Możesz ją...

Sałatka z buraków i koziego sera

Proponujemy połączyć buraki z ziarnami anyżu i kozim serem.

Para znowu modna

Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Polecają ją zarówno szefowie kuchni, jak i dietetycy....

Para czyni cuda

W piekarniku parowym można przygotować doskonałe dania z mięsa, ryb i warzyw, a nawet upiec pieczywo.

sponsor artykułu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ NA TEMAT