Warzywa na letnie poplony. Jakie warzywa uprawiać jako poplon
Latem zbiera się plony wielu warzyw, przez co w warzywniku zostają puste grządki. Warto te wolne miejsca zagospodarować na letnie poplony. Jakie warzywa nadają się jako letni poplon? Warzywa poplonowe.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Roszponka to roślina warzywna, której częścią jadalną są liście
Zagospodarowanie warzywnika od wczesnej wiosny do późnej jesieni ma nie tylko ekonomiczne uzasadnienie. Taka uprawa ogranicza zachwaszczenie grządek w warzywniku i zapobiega pogorszeniu jakości gleby. Co pewien czas w ogrodzie warzywnym zaleca się wysiewać nawozy zielone (dla wzbogacenia gleby w składniki pokarmowe) i aksamitkę (dla zwalczania nicieni), jednak większość pustych miejsc można obsiać bądź obsadzić warzywami poplonowymi.
Ważne wskazówki do uprawy poplonowej warzyw
- Poplon to warzywa uprawiane (zwykle późnym latem i jesienią) po plonie głównym.
- Nie można siać/sadzić po sobie roślin należących do tej samej rodziny (np.: kapustowatych).
- Rośliny poplonowe powinny charakteryzować się krótkim okresem wegetacyjnym (6–12 tygodni).
- Niektóre gatunki warzyw poplonowych można zbierać jeszcze w czasie zimy.
Jakie warzywa można uprawiać jako letni poplon
- Kalarepa – warzywo ma krótki okres wegetacyjny. Można go siać i zbierać w różnych terminach. Ma najmniejsze wymagania z popularnych roślin kapustnych.
- Sałata (letnie odmiany) – należy ją siać w miejscach słonecznych. Najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne to podlewanie, odchwaszczanie i spulchnianie gleby. Można siać w sierpniu i we wrześniu.
- Rukola – nazywana jest także rokiettą siewną. Warzywo w ostatnich latach zyskuje popularność w Polsce. Można uprawiać ją jak rzodkiewkę – kilkukrotnie w ciągu sezonu. Lubi gliniasto-piaszczyste gleby i słoneczne stanowiska. Powinno się ją siać do połowy września.
- Roszponka – warzywo liściowe najczęściej sieje się w sierpniu lub na początku września. Ma duże wymagania glebowe. Wymaga systematycznego podlewania – źle reaguje na przesuszenie. Jest odporna na mróz. Można pozostawić ją w gruncie na całą zimę.
- Kapusta pekińska – w uprawie przydomowej uprawia się ją głównie jako poplon – z siewu lub rozsady. Wymaga gleb żyznych, próchniczych, zasobnych w wapń. Miejsce powinno być zaciszne, gdyż silne wiatry mogą wyłamywać główki. Znosi lekkie przymrozki.
- Rzodkiewka – okres wegetacji warzywa trwa 25–35 dni. Wymaga dużo światła - w cieniu nie zawiąże zgrubień. Należy ją regularnie podlewać. Można ją siać w różnych terminach.
- Koper – zwykle jest siany wybiórczo w różnych częściach ogrodu. Przyprawę można jednak uprawiać w grzędach. Ma małe wymagania. Zaleca się go siać do końca sierpnia. Dobrze rośnie w sąsiedztwie sałaty i warzyw kapustnych.
- Jarmuż – jest mrozoodporny i może zimować w gruncie. Ma niewielkie wymagania świetlne i glebowe. Najlepiej uprawiać go z rozsady. Warzywo można wysadzać do gruntu w lipcu i sierpniu.