Kieliszki: szampanki, koniakówki, czyli co i w jakim szkle podawać

2010-10-05 2:00

Wina, koktajle, piwo czy choćby woda. Inaczej smakują w przysłowiowej musztardówce, a inaczej gdy podane są w odpowiednim naczyniu. Mało kto jednak wie co w jakim szkle podawać... kieliszki do szampana, kieliszki do wina, kieliszki do likierów...

Kieliszek...
Autor: Marcin Czechowicz

Różnorodność alkoholi czy w ogóle napojów serwowanych w szkle jest tak ogromna, że gdyby chcieć każdy rodzaj podawać w innego rodzaju naczyniu – potrzebne byłoby oddzielne pomieszczenie na jego składowanie...

Jednak kieliszki są w każdym domu, warto więc wiedzieć do czego służą, albo w czym powinno się podać ulubiony aperitif przyjaciela...Przez różnorodność szkła, najprościej wyodrębnić zestaw podstawowy i ewentualnie uzupełniać go formami, które lubimy najbardziej, lub których używamy najczęściej.

Kieliszki do szampana powinny mieć wysoką czaszę by wino dobrze się pieniło i nie wietrzało zbyt prędko. Szampan podaje się również w pucharach, ale z nich te unikalne “bąbelki” znikają za szybko.

Koniakówka to chyba najbardziej znany kształt kieliszka. Szeroka u dołu, łagodnie zwęża się ku brzegowi. Trzymając ją w dłoni alkohol ogrzewa się i łatwiej uwalnia aromat, który unosząc się do góry, niejako koncentruje się u brzegu kieliszka...

Kieliszki do likierów są niewielkie z racji specyfiki alkoholu, który pije się w niewielkich ilościach. Najczęściej stożkowe, wąskie u dołu czaszy, rozszerzające się do góry.

Kieliszki do wódki - tu reguł nie ma, albo przynajmniej są różnorodne. Najczęściej małe, stożkowe lub walcowe. Na nóżce lub bez.

Kieliszki do wody – rzadko używane, ale nie powinno ich w domu zabraknąć. Na wysokiej nóżce. Z dużą czaszą. Najczęściej jest to największy kieliszek w komplecie.

Kieliszek do winiaku to już niemal fanaberia. Kształt ma dość specyficzny – jak rozkwitający tulipan – szeroki u podstawy czaszy z przewężeniem w połowie kieliszka i łagodnym prostym najczęściej przejściem do brzegu.

Do najczęściej używanych naczyń szklanych należy również zaliczyć puchary lub szklanki do piwa czy szklanki do whiskey i tak zwanych long-drinków.

Różnorodność szkła jest ogromna. A sposób podania koktajlu zależy również od fantazji podającego.