Spis treści
- 3 Days of Design. Marka ASKO świętowała jubileusz
- Pokazy kulinarne, trening biegowy i najnowsze produkty ASKO
3 Days of Design. Marka ASKO świętowała jubileusz
Historia ASKO – dziś jednej z wiodących marek na skandynawskim rynku urządzeń AGD – zaczyna się w latach 50. Młody szwedzki rolnik, Karl-Erik Andersson, chcąc ułatwić życie swojej matce, skonstruował wówczas pralkę, która łączyła niezawodność, funkcjonalność i najwyższą jakość wykonania. To właśnie to urządzenie stało się początkiem marki, której produkty wybierają dziś miliony użytkowników na całym świecie. Swoje 75-lecie marka ASKO świętowała podczas 3 Days of Design w Kopenhadze, w dniach 18–20 czerwca 2025 r.
Wszystko zaczęło się od niewielkiego wydarzenia poświęconego designowi, które odbyło się w starym magazynie w Nordhavn – nadbrzeżnej dzielnicy z widokiem na port w Kopenhadze. Inicjatywa była wspólnym przedsięwzięciem czterech duńskich marek: Montana, Erik Jørgensen (obecnie należącej do Fredericia Furniture), Anker & Co oraz Kvadrat. W tamtym czasie w Kopenhadze brakowało festiwalu designu – kilka lat wcześniej zamknięto coroczne targi meblowe odbywające się w Bella Center. Dziś festiwal (...) obejmuje całą Kopenhagę i jest uznawany za najważniejsze coroczne wydarzenie designu w Skandynawii i Europie Północnej
– podaje strona wydarzenia.
Pokazy kulinarne, trening biegowy i najnowsze produkty ASKO
W ramach świętowania przedstawiciele marki ASKO zaprezentowali najnowszą linię produktów, w tym m.in. nagrodzone Red Dot Award pralkę i suszarkę z serii Scandinavian Laundry Care 2.0 Style+. Nie zabrakło też jednak ciekawych wydarzeń towarzyszących.
W ASKO Experience Center przy Trommesalen 5 odbył się m.in. poranny trening biegowy prowadzony przez trenerkę Nannę Sofię Schlotfeldt, zakończony wspólnym śniadaniem. W pierwsze popołudnie odbyła się degustacja win zorganizowana we współpracy z Laudrup Vin, a wieczorem goście mogli obejrzeć transmisję meczu FIFA Club World Cup 2025™ – turnieju, którego ASKO jest partnerem. Drugiego dnia zorganizowano jubileuszowe spotkanie z okazji 75-lecia marki, a uczestnikom towarzyszył słodki poczęstunek. W trakcie wydarzenia odbywały się także pokazy kulinarne prowadzone przez Briana Marka Hansena – szefa kuchni wyróżnionego gwiazdką Michelin i zwycięzcę konkursu Bocuse d’Or 2023.

- Przejdź do galerii: Ekologiczne urządzenia grzewcze