Owoce i warzywa dobre na grypę i przeziębienie: naturalne leki z ogrodu

2015-08-31 15:45

Warto uprawiać w ogrodzie rośliny owocowe i warzywa, które znakomicie nadają się do leczenia objawów grypy czy przeziębienia. Poznajcie najbardziej znane owoce i warzywa, z których można przygotować domowe leki na grypę i przeziebienie.

Owoce i warzywa przydatne w walce z grypą i przeziębieniem znajdują się niemalże w każdym ogrodzie. Przygotowane z nich domowe preparaty łagodzą objawy chorobowe (np. zatkany nos, kaszel i gorączka), a także wzmacniają organizm, dzięki czemu skracają czas choroby i zapobiegają jej ponownemu pojawieniu się.

Warzywa i owoce dobre na przeziębienie

  • Maliny – od pokoleń owoce maliny są wykorzystywane w leczeniu przeziębienia czy grypy, gdyż to doskonały środek napotny i obniżający gorączkę. Wystarczy dwie łyżki suszonych owoców zalać wrzącą wodą i odstawić do zaparzenia na 15 minut. Potem przecedzić i pić 2–3 razy dziennie po 1 szklance.
  • Jabłka – wykazano, że osoby, które jedzą dużo jabłek, rzadziej zmagają się z przeziębieniem i infekcjami górnych dróg oddechowych. Być może to dlatego, że jabłka zawierają więcej wzmacniającej odporność witaminy C niż słynące z niej niektóre cytrusy.
  • Jeżyny – zarówno owoce, jak i liście jeżyn działają przeciwgorączkowo oraz zwalczają objawy przeziębienia. Na bazie tych pierwszych można przygotować sok lub nalewkę (tzw. jeżynówka). Wystarczy dodać 1–2 łyżeczki nalewki do herbaty przed snem, by w nocy „wypocić” chorobę. Można również przygotować leczniczy napar z liści jeżyn: łyżkę suszonych liści wsyp do szklanki, zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 10 min. Następnie przecedź (można osłodzić). Pij 2 razy dziennie po 1 szklance.
  • Czarna porzeczka – sok z czarnej porzeczki rozgrzeje i pomoże obniżyć gorączkę. Aby go przygotować, wystarczy wrzucić do garnka pół kg porzeczek, dolać 1/4 szklanki wody i gotować do momentu, aż owoce puszczą sok. Wtedy należy dodać 2,5 łyżeczki cukru i wymieszać. Gdy się rozgotują, należy przecedzić zawartość garnka przez sitko, a gorący sok przelać do słoików lub butelek. Tak przygotowany sok można  pić rozcieńczony gorącą wodą (z cukrem lub bez) kilka razy dziennie.
  • Czosnek – w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien zajmować honorowe miejsce w domowych apteczkach. Czosnek jest bowiem naturalnym antybiotykiem, który zwalcza bakterie z podobną skutecznością co apteczne specyfiki. Pomoże zwalczyć także infekcje wirusowe. Osobom chorym na grypę poleca się zwłaszcza ciepłe mleko z dodatkiem zmiażdżonego ząbku czosnku. Taka mikstura ułatwi odkrztuszanie, obniży gorączkę i wzmocni odporność.
  • Cebula – razem z czosnkiem stanowi zgrany duet w walce z grypą i przeziębieniem. Osoby chore powinny docenić jej silne właściwości przeciwbakteryjne, które zawdzięcza m.in. fitoncydom, czyli substancjom  podobnym do antybiotyków. Są one uwalniane w trakcie krojenia i miażdżenia warzywa. Cebula jest także niezastąpiona przy zwalczaniu suchego, męczącego kaszlu, zwłaszcza w połączeniu z miodem, gdyż wówczas zwiększa się jej działanie wykrzytuśne.
  • Czarna rzepa – korzenie rzodkwi czarnej, podobnie jak cebula, zawierają fitoncydy, które hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. Czarna rzepa pomoże zwłaszcza przy uporczywym kaszlu.
  • Buraki – wzmacniają odporność organizmu, dlatego złagodzą objawy choroby i pozwolą szybciej dojść do zdrowia osobom zmagającym się z różnymi chorobami, zwłaszcza wirusowymi, m.in. takimi jak grypa. Dlatego w trakcie tej i innych chorób można jeść gotowane buraki lub pić sok z tego warzywa. Buraki mają też działanie wykrztuśne, pomagają więc przy kaszlu.
  • Rzodkiewka – ma ostry smak i aromat, dzięki czemu oczyści nos i zatoki w trakcie przeziębienia, kiedy męczy zatkany nos. Poza tym substancje zawarte w rzodkiewce rozpuszczając nadmiar flegmy i śluzu, dzięki czemu działają wykrztuśnie.

>>Przeczytaj też: Naturalne kosmetyki roślinne z własnego ogrodu