Spis treści
- Jak wybrać miejsce na warzywnik na działce leśnej?
- Jak przygotować ziemię pod warzywnik na leśnej działce?
- Jak założyć warzywnik na leśnej działce?
- Warzywnik na leśnej działce na podwyższonych grządkach
- Jakie warzywa można uprawiać na leśnej działce?
Leśna działka ma swoje zalety, należą do nich m.in. bliskość natury i zdrowe powietrze. Jednak gęste korony drzew przeszkadzają w urządzeniu ogrodu. Czy w takim miejscu da się stworzyć warzywnik? Tak, ale trzeba dobrze przygotować miejsce pod ogród warzywny i wybrać odpowiednie gatunki warzyw.
Jak wybrać miejsce na warzywnik na działce leśnej?
Zanim zaczniesz planować swój warzywnik, dokładnie przyjrzyj się działce, zwracając uwagę na to:
- czy wszędzie na działce panuje cień, czy może są miejsca, do których dociera światło,
- czy gleba jest żyzna, przepuszczalna, czy raczej piaszczysta i uboga w składniki odżywcze.
Gdy już obejrzymy całą działkę, wybierzmy na warzywnik miejsce, które jest najbardziej nasłonecznione w ciągu dnia. Na pewno znajdzie się takie miejsce, gdzie dociera nawet rozproszone słońce. Sprawdźmy, czy jest możliwość łatwego dostarczania tam wody (potrzebnej do podlewania uprawianych warzyw).
Jak przygotować ziemię pod warzywnik na leśnej działce?
Musimy mieć na uwadze, że jeśli nasza działka położona jest w lesie sosnowym, to ziemia może być tam piaszczysta, uboga w składniki odżywcze i mieć kwaśny odczyn. Zanim zaczniemy uprawiać w niej warzywa, należy poprawić jakość ziemi, czyli żyzności i strukturę. Najlepszym na to sposobem jest dodanie do gleby dużej ilości kompostu, a także obsianie roślinami na nawóz zielony (takimi jak: łubin, peluszka, koniczyna, owies, rzepik, gorczyca), które ścina się tuż przed kwitnieniem, rozdrabnia i przekopuje z wierzchnią warstwą gleby – rośliny te szybko ulegają rozkładowi i zmieniają w próchnicę, użyźniając ziemię. Aby podnieść pH gleby, należy ją zwapnować.
Jak założyć warzywnik na leśnej działce?
Gdy już odpowiednio przygotujemy ziemię na wybranym pod warzywnik terenie, należy wyznaczyć grządki. Optymalna szerokość grządek warzywnych wynosi 120-150 cm, co pozwala na wygodną pielęgnację roślin ze ścieżek, bez konieczności wchodzenia na grządki. Wyznaczone grządki dobrze jest otoczyć ściankami z desek, obrzeżami albo taśmą z tworzywa sztucznego.
Warzywnik na leśnej działce na podwyższonych grządkach
Bardzo dobrym rozwiązaniem na leśnej działce jest uprawa warzyw na tzw. podwyższonych grządkach. Najczęściej konstrukcją podwyższonych warzywnych grządek są drewniane skrzynie o różnej powierzchni. Coraz częściej buduje się je także z elementów betonowych imitujących drewno.
Najlepiej, gdy pojedyncza grządka nie przekracza 1,5 m szerokości i 3 m długości (max 5 m) i ma około 50 cm wysokości. Skrzynie ustawia się w przeznaczonym na warzywnik terenie i wypełnia żyznym podłożem, a na koniec wysiewa lub sadzi warzywa.
Należy pamiętać o regularnym podlewaniu, odchwaszczaniu i nawożeniu uprawianych warzyw. Pamiętajmy, że w cieniu warzywa rosną wolniej, dlatego warto do nawożenia stosować nawozy organiczne, które stopniowo uwalniają składniki odżywcze.
Jakie warzywa można uprawiać na leśnej działce?
Nie wszystkie warzywa dobrze rosną w cieniu drzew. Raczej musimy zrezygnować z uprawy warzyw, takich jak pomidor, papryka, ogórek czy rzodkiewka, które potrzebują słońca, by osiągnąć walory smakowe czy się wybarwić.
Dlatego do uprawy w warzywniku na leśnej działce wybierzmy gatunki, które są tolerancyjne na brak słońca i zadowalają się minimalną ilością światła.
W takich warunkach najlepiej sprawdzą się:
- warzywa liściowe (sałata, szpinak, szczaw, rukola, endywia, roszponka, buraki liściowe, jarmuż, rzeżucha),
- bób, czosnek zwyczajny,
- pietruszka naciowa i seler naciowy,
- rzepa, kalarepa, kapusta pekińska,
- zioła i rośliny przyprawowe (szczypiorek, mięta, melisa, lubczyk, koper ogrodowy, lubczyk, szałwia lekarska, czosnek niedźwiedzi).
Przeczytaj też: Jakie warzywa najlepiej sadzić po sobie? Poznaj zasady zmianowania!
